[GZW] Ciasto z czerwonej fasoli
Sama nie wierzyłam, że to ciasto może być smaczne, ale właściwie niewiele różni się smakiem od zwykłego biszkoptu z tym, że ma dużo mniej kcal, oczywiście jeśli dodasz słodzik zamiast cukru ;)
Będziemy potrzebować:
* puszka czerwonej fasoli
* pół szklanki cukru - lub słodzik (ja dałam 30g słodzika w proszku)
* 50g migdałów
* 2 łyżki oleju
* 4 jajka
* 2-3 łyżki kakao (w zależności jak bardzo czekoladowe ma być)
* łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody)
* łyżeczka cukru wanilinowego lub aromat waniliowy
* ulubione bakalie (ja dałam 30g moreli i 20g fig)
Potrzebna będzie też maszynka do mielenia, ewentualnie blender i tłuczek oraz papier do pieczenia i keksówka lub mała tortownica.
Fasolę należy dokładnie opłukać z zalewy i zmielić razem z migdałami.
W misce mieszamy mikserem zmieloną fasolę i migdały, dodajemy 4 jajka, 3 łyżki kakao, cukier (słodzik), 2 łyżki oleju, proszek do pieczenia i aromat waniliowy.
Dodajemy bakalie i mieszamy łyżką
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem (bez natłuszczania)
Pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni C.
Polecam, bo naprawdę pyszne :)
A tu mały sępik, który czekał aż coś spadnie ze stołu :D
Smacznego!
Komentarze (25)
najlepsze
Dodalam pokruszona tabliczke czekolady, zamiast kakao dałam neskwika ( to co mialama ) zrobilam podwójna ilosc orzechy i bakalie jak w przepisie.
Ciasto super !!! Bardzo kruche.
Neskwik? Która to część wieprzowiny?
Słodziki to syf jakich mało. Ah, przecież mają niewiele kalorii
Wyprubuje jeszcze dzisiaj !