Format żywcem zerżnięty z "one minute physics" ale i tak mi się podoba - estetyczne rysunki i spoko streszczenie artykułu źródłowego. Całkiem nieźle ci wychodzi więc życzę powodzenia! Dobrą działalność popularnonaukową zawsze wykopie.
czyli spotkanie osoby z nietolerancją laktozy nie powinno dziwić - nawet we własnej rodzinie - a skąd się w takim razie bierze nietolerancja na gluten? Też wynika z genetyki całej populacji, czy tylko z prawdy odwiecznej, że "słabej d*pie to i chleb zaszkodzi"?
@katera: Celiakia to choroba o podłożu genetycznym i myślę, że przy rolniczym trybie życia oraz braku leczenia w epoce kamienia (o ile już wtedy ta choroba występowała) nie miała prawa rozprzestrzenić się na szeroką skalę, gdyż prawdopodobnie większość osób chorych umierała w wyniku niedożywienia zanim zdążyła przekazać dalej swój materiał genetyczny - dlatego występuje ona u ok 1% populacji - oczywiście to są moje prywatne opinie :)
@katera: zachowujesz zdolność trawienia laktozy (cukier mleczny), ale nie kazeiny (białko mleka krowiego). Tak samo zdolnosc trawienia laktozy mozna odzyskac, a zdolnosc trawienia kazeiny nie.
To dość istotna różnica. Problem w tym, że w wielu informacjach dietetycznych mówi się o jakims pojedynczym aspekcie, a nie o calosci. To tak samo jak z wapniem w mleku - czesto sie mowi, ze trzeba pić mleko, bo ma w skladzie duzo wapnia, ale juz
Komentarze (17)
najlepsze
i płatki miękną :/
To dość istotna różnica. Problem w tym, że w wielu informacjach dietetycznych mówi się o jakims pojedynczym aspekcie, a nie o calosci. To tak samo jak z wapniem w mleku - czesto sie mowi, ze trzeba pić mleko, bo ma w skladzie duzo wapnia, ale juz