Niniejszym przedstawiam instruktażowy pokaz wytworzenia kreatywnego tortu w kształcie Owcy.
Dla tych wszystkich, dla których robienie zwykłych tortów jest już zbyt nudne :)
Przygotować należy:
Biszkopt (forma tortowa o średnicy 25cm będzie wystarczająca -->
Tutaj sprawdzony przepis)
Masa ananasowa:
* 300 gramów masła
* Pół szklanki cukru
* Budyń śmietankowy
* 4 żółtka
* Puszka ananasów
Masa kokosowa (sierść):
* 2 serki Mascarpone
* 100 gramów wiórków kokosowych
* 3-4 łyżki cukru pudru
Poncz:
* Sok z limetki/ cytryny
* Łyżka cukru pudru
* 2 łyżki syropu ananasowego
* 1/4 szklanki ciepłej wody
Masa cukrowa:
* 400 gramów cukru pudru
* 2 łyżeczki żelatyny
* 2,5 łyżki glukozy
* 2 łyżeczki Planty albo Palmy
* 35 ml wody
* Barwnik spożywczy w kolorze czarnym
Pracę należy rozpocząć od przygotowania masy ananasowej. Odlewamy syrop z ananasów do szklanki i uzupełniamy wodą. Następnie 1/4 roztworu bełtamy z budyniem i 4 żółtkami, a resztę gotujemy.
Kiedy zacznie wrzeć wlewamy budyń z żółtkami i mieszamy. Gotujemy chwilę na małym ogniu i czekamy, aż zgęstnieje. Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie wycinamy dwa owale z biszkoptu (mniejszy i ciut większy) i delikatnie ścinamy górne brzegi po skosie. Ze skrawków można wyciąć dwie małe, owieczkowe łapki. Biszkoptowe owale przecinamy na trzy części i każdą z nich skrapiamy ponczem.
W makutrze ucieramy masło i stopniowo dodajemy masę budyniową.
Kroimy w drobną kostkę ananasy i wszystko razem mieszamy.
Przekładamy dwa biszkoptowe owale gotową masą ananasową.
Mniejszy owal dodatkowo smarujemy na zewnątrz, aby masa cukrowa miała się do czego przykleić.
Masa cukrowa --> Żelatynę wsypujemy do szklanki z wodą i zostawiamy na 5 min. Następnie gotujemy w rondelku wodę i umieszczamy na niej miseczkę z roztworem. Ciągle mieszając podgrzewamy i dodajemy glukozę. Podgrzewamy bardzo mocno uważając, żeby się nie zagotowało! (WAŻNE) Dodajemy tłuszcz i odstawiamy mieszając.Wsypujemy barwnik.
Do powstałej paćki dodajemy cukier puder. Zasadniczo tyle, żeby masa zrobiła się stabilna i mało klejąca. Jeżeli dodamy za dużo cukru pudru, to dodajemy Plantę, jeżeli masa się za bardzo klei- to cukier puder.
Całość na stolnicy wałkujemy na grubość 1,5 mm. Aby masa się nie przyklejała, dobrze jest posmarować wałek olejem.
Układamy masę na mniejszym owalu i owijamy dookoła. Biszkoptowe łapki również owijamy.
Ustawiamy głowę na tułowiu i dostawiamy łapki.
Dwa serki mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i wiórkami.
Szprycą cukierniczą nakładamy na owcę w miejsce futerka i na łebku.
Odrobinę białej masy cukrowej formujemy w kulki i dodajemy czarne źrenice. Formujemy uszy i nozdrza.
I tak powstała Ona:
Smacznego! I wszystkiego Najlepszego:*
Komentarze (71)
najlepsze
Nie tylko dla dzieci, bo jest sporo motywów, które potrafią rozbawić dorosłych.
Szczerze polecam
Na mikołajki dla moich przyjaciół aby mieli własną kobiete:
KlLIK
Na 21 urodziny dla przyjaciela o nazwisku Pszczółka:
KLIK
Osobiście nie przepadam za niczym z nadmiarem masy cukrowej i ogólnie takimi ładnymi tortami, bo zdecydowanie lepiej wyglądają niż smakują :)