Lista substancji dodawanych do żywności wraz z opisem
Warto co jakiś czas przeanalizować co spożywamy. Większość substancji dodawanych do produktów spożywczych nie jest szkodliwa w małych ilościach, jednak z uwagi na to, że mało kto sam produkuje żywność którą zjada, jesteśmy narażeni na duże stężenia niektórych związków chemicznych występujących w różnych przetworach.
dunder z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 43
Komentarze (43)
najlepsze
Infobot był fajny, ale tym co zrobili z początkiem lutego odwiedli mnie od korzystania z jego usług. (jw., dostępność tylko przez GG).
Nie siejcie paniki!!!
Podobno odkryto olbrzymie ilości tej substancji w morzach, jeziorach, w atmosferze też tego mnóstwo. Do jedzenia dodawana jest masowo, szczególnie do napojów typu coca-cola. Ja przechodzę na bretarianizm, nie chcę się zatruć do końca. ;/
Naturalny gaz ochronny do pakowania. Występuje w powietrzu. Uważany za nieszkodliwy.
Syntetycznie produkowany konserwant. (...) Dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie (...). Dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej. Odradza się częste spożywanie."
Nie no, bo chleb to sie je od swieta...
E 476 Polirycynooleinian poliglicerolu
Syntetyczny emulgator i stabilizator. Stosowany w produktach przeznaczonych do smarowania pieczywa o zredukowanej ilości tłuszczu, do sosów sałatkowych, słodyczy na bazie kakao i czekolady. W testach na zwierzętach przy podawaniu dużych dawek obserwowano powiększenie wątroby i nerek. Odradza się częste spożywanie.
hehehe. :)
Trzeba korzystać z życia póki się jest młodym, nie przejmować się i być sobą.