Rakietowy piec na drewno
![Rakietowy piec na drewno](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_AW6bZF1Wae6Rl7fbGpXGoPbdUt5ZnNqu,w300h194.jpg)
"Nazwa jak najbardziej właściwa, bowiem piec ten potrafi wycisnąć z paliwa jakim w jego przypadku jest drewno, naprawdę zaskakująco wiele."
![snx](https://wykop.pl/cdn/c3397992/snx_sfrGJotLyZ,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 104
"Nazwa jak najbardziej właściwa, bowiem piec ten potrafi wycisnąć z paliwa jakim w jego przypadku jest drewno, naprawdę zaskakująco wiele."
Komentarze (104)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
A komputer ma dużo prądu bo go pobiera cały czas jak działa. Weź się zastanów na tym co piszesz..
zgadza się mniej więcej - spalone drewno ogrzewa dużą masę, zbudowaną z cegieł i gliny, która po ogrzaniu, oddaje ciepło bardzo długo. Nie ma więc potrzeby, żeby piec pracował 24/7 :). Rozpalasz, palisz nie wiem, 4-6 godzin (choćby 10), a potem konstrukcja oddaje ciepło przez np. 20 godzin. Nie dam teraz konkretnych przykładów, ale jak kto się uprze poszukam linków.
człowieku to co próżnia Ci się w domu robi po rozpaleniu pieca? (bo do spalania potrzebna jest powietrze i to sporo), więc jak zassie z przestrzeni mieszkalnej to podciśnienie "uzupełni" braki
"następnie dostarczasz do niego powietrze o temperaturze -20st C"
tak, dokładnie tak, widziałeś kiedyś jak się kominki o zamkniętym palenisku robi? albo w ogóle współczesne kominki/kozy?
czy kominek znasz tylko z filmów o średniowiecznych zamkach???
a co mi tam odpiszę:
"Zgodnie z obowiązującymi przepisami, w pobliżu wkładu kominkowego trzeba doprowadzić 10 m³ powietrza w ciągu godziny na każdy 1 kW nominalnej mocy cieplnej. Oznacza to, że dla wkładu np. o mocy 10 kW potrzeba 100 m³ powietrza na godzinę, a kubatura pokoju o powierzchni 30 m² wynosi zwykle 80-90 m³. Czyli w mroźne dni całe powietrze z takiego pokoju mogłoby zostać wyssane w mniej niż
Dodam, że ~80% energii cieplnej w obecnych systemach ogrzewczych (na drewno) pozostaje w obiegu (tzn. ~20% ucieka przez komin).
Nie wiem jak w takim razie mógłby nastąpić taki wzrost wydajności.
Chyba, że porównujemy do zwykłych kominków otwartych - tam rzeczywiście sprawność leży i kwiczy.
Ogólnie - dla mnie ładna bajka.
Tradycyjnie widząc po komentarzach jak na polskie warunki przystało zawsze znajdą się "spece" od gadania i manipulowania informacją. To tacy ludzie co nic nie zrobili tylko za dużo gadają, aby skutecznie zniechęcić innych do działania. W powiązanych artykułach znajdują się odnośniki do piecyka który sam zbudowałem w celach eksperymentalnych. Zachęcam do zobaczenia krótkiej fotorelacji z pieczenia chleba w tej prymitywnej konstrukcji:
A http://pokazywarka.pl/8ogzau/
Jak widać opału jeszcze zostało, chleb upieczony jak
i nie chodzi nawet o samo dymienie pieca, tylko o to, co nasadza sie na sciankach. u Ciebie nie bedzie problemu z wyczyszczeniem ewentualnych nagarow, po prostu zdejmiesz
To co gadają o dopalaniu spalin też chyba nie
@VincentVega: Widać nie miałeś z tym do czynienia, skoro nie wiesz, że ten typ paleniska nie wytwarza sadzy.
@VincentVega: nie mógł by, gdyż spaliny nie wytworzyły by ciągu kominowego. Jest to co prawda strata, ale niestety konieczna.