Mąka i jej właściwości wybuchowe
Studenci Politechniki Łódzkiej zbudowali instalacje do prowadzenia symulacji wybuchów pyłowych. Udowadniają, że mąka używana w kuchni w określonych warunkach ma właściwości wybuchowe.
skud z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 12
Studenci Politechniki Łódzkiej zbudowali instalacje do prowadzenia symulacji wybuchów pyłowych. Udowadniają, że mąka używana w kuchni w określonych warunkach ma właściwości wybuchowe.
skud z
Komentarze (12)
najlepsze
Zacznę od tego, że tego typu badania przeprowadziło juz masa instytutów, w tym moj wydzial silników spalinowych, dodam, że tytuł ,,bedą udowadniać ze maka ma wlasciwosci palne...'' jest źle sformułowany. Od dawna wiemy ze mieszanina pyłowa maki z powietrzem wybucha. Mieszanina pyłu skrobi w olbrzymich siluminach na zboze tez (dlatego ma mocna wentylacje). Prace te jednak dadza studentom wiedze na temat prowadzenia profesjonalnych badan tego typu. Łatwiej bedzie im znalesc prace w systemach przeciwpozarowych w kopalniach (tam systemy sa nastawione głownie na zaplony pyłowe).
Bardziej interesujace jest badanie minimalnej energii zaplonu tej mieszaniny. Z tych badan wiemy np, że ta mieszanina nie moze zapalic sie od rozgrzanej powierzchni (w warunkach domowych oczywiscie), badania te często byly uzywane w reklamie kuchenek elektrycznych.
Kazdy