Chcę się z wami podzielić moim sposobem na domową pizzę na "piwnym" cieście. Pizze robię w domu od kilku lat i właściwie cały czas ja ulepszam ( tak mi się wydaje :) ). Nadszedł czas aby pokazać ja światu.
Potrzebne składniki:
ciasto :
1. 190 ml mleka i wody ( pół na pół i najelepiej lekko ciepłe)
2. 75 ml piwa (lekko ciepłe)
3. 500 g mąki typ 500
4. drożdże 50 g
5. oliwa z oliwek
6. cukier
7. sól
dodatki:
1. szynka
2. salami
3. kielbasa
4. pieczarki
5. cebula
6. papryka
7. ser mozzarella
sos pomidorowy na pizze:
- 1 duży pomidor
- łyżka przecieru pomidorowego
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
sos czosnkowy:
- mały jogurt naturalny
- majonez
- musztarda
- czosnek
- cytryna
- sól
- pieprz
Przygotowanie ciasta:
- odmierzamy odpowiednia ilość drożdży oraz piwa ( najlepiej lekko ciepłe)
- drożdże rozpuszczamy w piwie i dodajemy do tego 2 łyżeczki cukru
- całość odstawiamy na 5- 10 minut
- do miski lub robota wsypujemy mąkę, dodajemy do tego nasze drożdże, 2 łyżki oliwy z oliwek , 1,5 łyżeczki soli oraz wode z mlekiem ( lekko ciepłe)
Ciasto po wyrobieniu powinno być puszyste i nie powinno się za bardzo kleić do rąk.
- odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką aby ciasto nie wyschło
Przygotowanie sosu pomidorowego:
- z pomidora wycinamy gniazdo i rozcinamy na ćwiartki
- blendujemy pomidora
- do powstałego sosu dodajemy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sos doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy do niego oregano i bazylie
Sos powinien być lekko przesolony ponieważ dodatki nie są solone.
Zamiast takiego sosu można tez użyć samego przecieru ,ale nie jest to już tak dobre :)
Przygotowanie sosu czosnkowego:
- do jogurtu naturalnego dojemy sól, pieprz, łyżeczkę majonezu, pół łyżeczki musztardy oraz odrobinę soku z cytryny
- całość mieszamy i odstawiamy do lodówki
Przygotowanie pizzy:
- ciasto dzielimy na 2 równe części
- rozwałkujemy ciasto i układamy na posypanej mąką blaszce
- ciasto dziurkujemy widelcem i smarujemy sosem pomidorowym pozostawiając nieposmarowany brzeg
- na cieście układamy ser, a następnie resztę dodatków
- całość wsadzamy do rozgrzanego do 240 stopni pieca z termoobiegiem i pieczemy 7 minut
A to już efekt końcowy :)
Po wyciągnięciu z pieca pizzę najlepiej położyć na chwile na jakiejś kratce aby odparowała.
Życzę smacznego i mam nadzieje, że będzie wam smakować.
Komentarze (199)
najlepsze
do jogurtu naturalnego dojemy sól, pieprz, łyżeczkę majonezu, pół łyżeczki musztardy oraz odrobinę soku z cytryny
Mam wrazenie ze o czyms zapomniales :D
;)
Zobacz co napisałeś, bądźmy obiektywni- mi zarzucasz, że nie wniosłem nic do tematu... Stwierdziłeś, że nie umiem zrobić jajecznicy przez co poczułem się obrażony ;] , to jest jedna z niewielu rzeczy, które umiem robić idealnie i za którą jestem powszechnie uznawany, chwalony i głaskany.
I na pewno nie jest
A przy okazji. Ciasto na pizze bez mleka !
Nie zepsuła się jeszcze? Kiedy planujesz ją wreszcie zjeść?
Komentarz usunięty przez moderatora
moze takie lubisz ale dla mnie wyglada to jak bulka z zapiekanymi skladnikami :)
przepis jest fajny ale z doswiadczenia wiem ze moge pokusic sie o zgeneralizowanie przepisu na ciasto (na ok 30cm pizze) :
-2 szklanki maki (najlepiej pol na pol z przenna i zytnia)
-szklanke letniej wody z rozpuszczonymi 20
http://img571.imageshack.us/img571/2134/20120815194455.jpg
i po upieczeniu
http://i.imgur.com/D7FJm.jpg