Nie mogę edytować na pokazywarce, nie wiem dlaczego. Ale chciałem dopisać, że pozostały zakwas dokarmiamy mąką i wodą i ponownie na 3-4 dni odstawiamy do dokwaszenia się. I tak można w nieskończoność :)
A u mnie w domu to mamy taki prosty przepis od babci na żurek kiszony:
Pokroić w kostkę dużą cebulę i 8-10 ząbków czosnku (można dać mniejszą cebulę i mniej czosnku, ale my lubimy ostrzejszy smak i dużo cebuli i czosnku na talerzu :) ).
Włożyć do litrowego słoika typu weck. Wsypać 2 łyżki mąki żytniej. Zalać wszystko letnią wodą. Przykryć wieczkiem.
Odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Można codziennie przemieszać
Więc tak: wędzony boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i wrzucić do garnka. Zalać 1 litrem wody, dodać garść posiekanej włoszczyzny, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego i 3-4 listki laurowe. Gotować przez 15-20 minut. Boczku dajesz tyle, ile masz/ ile chcesz :)
Aha, i ja odlewam tłuszcz wytopiony z boczku - nie dodaję do żurku, żeby nie był za tłusty. Ale co kto
Wykop, na pewno smaczne. Mama zawsze robi podobnie. Jak ktoś nie widział "mąki na żurek" to może być grubo mielona żytnia mąka, może smakować nawet lepiej.
@pawzub: Ja tej co używam nie mogę dostać w mojej okolicy. Ratuje mnie rodzina i co jakiś czas odbieram od nich tę ulubioną. A jak nie miałem to kupowałem niby "na żurek", ale różnie z tym bywało. Dobrą mąkę żurkową ciężko znaleźć niestety.
Jeszcze nie robiłam, ale już czuję ten smak... Jadłam 6 lat temu przepyszny żurek na weselu siostry. Smak nieziemski, do dziś pamiętam. Jako, że był to Hotel Wrocław, dość porządny, to myślę, że oni właśnie na zakwasie go robili. Jak nie lubię żurku, tamten mogłabym jeść codziennie!
A można robić z kupionego zakwasu w butelce? Czy to nie to samo?
Komentarze (85)
najlepsze
Pokroić w kostkę dużą cebulę i 8-10 ząbków czosnku (można dać mniejszą cebulę i mniej czosnku, ale my lubimy ostrzejszy smak i dużo cebuli i czosnku na talerzu :) ).
Włożyć do litrowego słoika typu weck. Wsypać 2 łyżki mąki żytniej. Zalać wszystko letnią wodą. Przykryć wieczkiem.
Odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Można codziennie przemieszać
Odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Można codziennie przemieszać łyżką i sprawdzić, czy stopień ukiszenia już nam odpowiada.
Wlać zawartość słoika do garnka, dodać trochę wody (ilość zależy od tego, jak kwaśny ma być żurek). Dodać ok. pół szklanki śmietany.
Zagotować i potrzymać na wolnym ogniu ok. 3-4 minuty.
Gotowe!
@newinuto:
Omnomnomnomnom,
Więc tak: wędzony boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i wrzucić do garnka. Zalać 1 litrem wody, dodać garść posiekanej włoszczyzny, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego i 3-4 listki laurowe. Gotować przez 15-20 minut. Boczku dajesz tyle, ile masz/ ile chcesz :)
Aha, i ja odlewam tłuszcz wytopiony z boczku - nie dodaję do żurku, żeby nie był za tłusty. Ale co kto
Podaj lepiej typ mąki - to jest żytnia, razowa czy jaka?
W hiszpanii aż mnie skręca za żurkiem, teraz mi smaka narobiłeś.
150 : 0
Kto zakopie ten...
A można robić z kupionego zakwasu w butelce? Czy to nie to samo?
bluznisz kobieto :) jakies zle mzimu cie dopadlo jak bylas mala:)