Która wartość podaje ile mb ma moja karta graficzna?
Prawy Przycisk Myszki na Pulpicie> Rozdzielczość Ekranu> Ustawienia Zaawansowane> Ile moja karta ma mb? Jej wielkość to "Dedykowana pamięć wideo" czy "Całkowita dostępna pamięć wideo"?
@marcin1302: Dziękuję :) Czyli mam 32 mb a działają bez problemu gry, które wymagają 64mb... Orientuje się ktoś ile mogę naciągnąć na maxa? W sensie czy np pójdzie jakaś gierka co wymaga 128mb?
@adzkrk: zwracam honor :) wydaje mi się ze najlepiej będzie jak sprawdzisz jak działa takowa gra :) (poziom detali, tekstur itd ma również znaczenie, na maksie pewnie nie pogralbys nawet w gry które potrzebują 64)
@Luks_x: Nie chodzi o zmienianie. Wartość pokazuję 32 mb. Działają gry typu: Age of Empires II, Madden 08 i tp. Wymagają gry np karta grafiki 256 MB. Chodzi o to czy orientuje się ktoś jaki max pociągnie ta karta moja? Nie mam zamiaru kupować czegoś co mi nie pójdzie :)
@Luks_x: Dzięki za radę, ale właśnie zrozumiałem, że nie ma reguły. Rome: Total War wymaga 64 mb i działa elegancko, raz na rok przytnie jak jest bardzo wielka bitwa. Football Menager 2014 wymaga 128mb a tnie na najmniejszych detalach - symulacja meczu. Madden 08 - 64mb i Age of Empires II HD 128 mb i ani razu nie przytnie...
@adzkrk: A w zintegrowanych nie ma tak, że zabierają część pamięci RAM jako VRAM? Pamiętam, że niektóre integry jak miały odpowiedni dostęp to nawet do 1gB potrafiły zabrać.
@adzkrk: Masz 32mb dedykowanej (ale nie jestem pewien czy ona jest wbudowana, prawdopodognie jest to minimum ile może być wykorzystywane), pamięć jest pobierana z ramu. Jak widzisz całkowita to 1792mb i tyle może być wykorzystane. Żadne zmiany nie są potrzebne i wydajność układu graficznego wynika z jego specyfikacji a nie z ilości ram.
Pewnie masz najbiedniejszą wersję czyli HD 3000 bo HD 4000 to całkiem przyzwoita integra.
@adzkrk: Możesz może spisać ze spodu laptopa dokładnie model? Pamiętam, że mój znajomy też miał mieć niby według strony internetowej dedykowaną grafikę, a okazało się, że ma model na rynek polski, który tej karty nie ma.
Albo sprawdź czy masz nalepkę z amd/nvidia na laptopie ( ͡º͜ʖ͡º)
Prawy Przycisk Myszki na Pulpicie> Rozdzielczość Ekranu> Ustawienia Zaawansowane> Ile moja karta ma mb? Jej wielkość to "Dedykowana pamięć wideo" czy "Całkowita dostępna pamięć wideo"?
#pytanie
Komentarz usunięty przez autora
Ilość pamięci nie ma większego znacznia (a raczej nie jest najważniejsza), dużo ważniejsza jest szerokość szyny pamięci. np 32bit-64bit-128bit.
@adzkrk: Niemożliwe żeby tam było 32mb RAM
http://shop.lenovo.com/pl/pl/laptops/lenovo/g-series/g580/#tab-specyfikacja
Albo masz jedną albo 2 karty graficzne (możesz sprawdzić w menadżerze urządzeń)
Według tej strony jest to u Ciebie alokowane dynamicznie i nie możesz zmienić ręcznie
https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-3000-and-Essential/g580-2189-How-Increasing-dedicated-video-memory-HD-graphics-4000/td-p/1074175
Pewnie masz najbiedniejszą wersję czyli HD 3000 bo HD 4000 to całkiem przyzwoita integra.
Albo sprawdź czy masz nalepkę z amd/nvidia na laptopie ( ͡º ͜ʖ͡º)