Wpis z mikrobloga

Która wartość podaje ile mb ma moja karta graficzna?

Prawy Przycisk Myszki na Pulpicie> Rozdzielczość Ekranu> Ustawienia Zaawansowane> Ile moja karta ma mb? Jej wielkość to "Dedykowana pamięć wideo" czy "Całkowita dostępna pamięć wideo"?

#pytanie
  • 26
  • Odpowiedz
@marcin1302: Dziękuję :) Czyli mam 32 mb a działają bez problemu gry, które wymagają 64mb... Orientuje się ktoś ile mogę naciągnąć na maxa? W sensie czy np pójdzie jakaś gierka co wymaga 128mb?
  • Odpowiedz
@adzkrk: zwracam honor :) wydaje mi się ze najlepiej będzie jak sprawdzisz jak działa takowa gra :) (poziom detali, tekstur itd ma również znaczenie, na maksie pewnie nie pogralbys nawet w gry które potrzebują 64)
  • Odpowiedz
@Luks_x: Nie chodzi o zmienianie. Wartość pokazuję 32 mb. Działają gry typu: Age of Empires II, Madden 08 i tp. Wymagają gry np karta grafiki 256 MB. Chodzi o to czy orientuje się ktoś jaki max pociągnie ta karta moja? Nie mam zamiaru kupować czegoś co mi nie pójdzie :)
  • Odpowiedz
@adzkrk: wpisujesz w google tytuł + nazwę twojej karty graficznej, jest masa stron na których podają czy gra pójdzie na danym układzie.

Ilość pamięci nie ma większego znacznia (a raczej nie jest najważniejsza), dużo ważniejsza jest szerokość szyny pamięci. np 32bit-64bit-128bit.
  • Odpowiedz
@Luks_x: Dzięki za radę, ale właśnie zrozumiałem, że nie ma reguły. Rome: Total War wymaga 64 mb i działa elegancko, raz na rok przytnie jak jest bardzo wielka bitwa. Football Menager 2014 wymaga 128mb a tnie na najmniejszych detalach - symulacja meczu. Madden 08 - 64mb i Age of Empires II HD 128 mb i ani razu nie przytnie...
  • Odpowiedz
@adzkrk: Masz 32mb dedykowanej (ale nie jestem pewien czy ona jest wbudowana, prawdopodognie jest to minimum ile może być wykorzystywane), pamięć jest pobierana z ramu. Jak widzisz całkowita to 1792mb i tyle może być wykorzystane. Żadne zmiany nie są potrzebne i wydajność układu graficznego wynika z jego specyfikacji a nie z ilości ram.

Pewnie masz najbiedniejszą wersję czyli HD 3000 bo HD 4000 to całkiem przyzwoita integra.
  • Odpowiedz
@adzkrk: Możesz może spisać ze spodu laptopa dokładnie model? Pamiętam, że mój znajomy też miał mieć niby według strony internetowej dedykowaną grafikę, a okazało się, że ma model na rynek polski, który tej karty nie ma.

Albo sprawdź czy masz nalepkę z amd/nvidia na laptopie ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz