Wpis z mikrobloga

Znalazłem poradnik o instalacji osx na pc. Jakie korzyści wydajnosciowe niesie ze sobą przejście na osx? Jest sens przejścia jeśli komputer służy mi do oglądania filmów przeglądania neta nagrywania płytek i obróbki audio w audacity.

#pytanie #komputery #linux #mac
  • 41
  • Odpowiedz
@aseeon: procesor to procesor żaden emulator nie oddziela mnie od procesora, a maki sa na x64 wiec trzeba porównać wydajność linuxa i maca
  • Odpowiedz
@User11: Zaletą jest to że nie jest to windows, więc odpadają gówniane sterowniki od drukarek zajmujące terabajty pamięci, wirusy itd.

Natomiast jeśli chcesz komputer do internetu i oglądania filmów to może chociaż daj szansę linuksowi, który bez żadnych hacków i za darmo będzie działał od pierwszego uruchomienia? Ściągnij ubuntu, wrzuć na pendrive, odpal, potestuj - zero ryzyka a może się przekonasz.

a OSX Lion jest oficjalną wersją, tyle że starą.
  • Odpowiedz
@User11: A instalujesz go prosto z płyty, bez modyfikacji? Nie - bo byś nawet nie zbootował. Nawet karta dźwiękowa by ci nie poszła.

Programy takie jak UniBeast automatyzują potrzebne do wprowadzenia zmiany, później dogrywasz jeszcze odpowiednie sterowniki i modyfikacje, i dopiero możesz używać. Innymi słowy dużo wprowadzonych zmian na styku kernela i sprzętu.
  • Odpowiedz
@list86: na linuxie śmigam, jest w miarę ok, ale chciałbym jeszcze maca sprawdzić :p

Próbowałem z debianem z kernelem od freebsd ale problemy z instalacja są, a chodzi mi o sprawdzenie jak sobie radzi jądro uniksa które jest w macach łącznie z zamkniętymi rozwiązaniami, jak i otwartymi od bsd.
  • Odpowiedz
Na sprzęcie PC, żadne, raczej dostaniesz wydajnościowy cios.

@aseeon: Sorry ale #!$%@?. Przez 4 lata miałem OSX na PC (Prawie vanilka, mało co musiałem dograć aby zadziałał), a działał szybciej i responsywniej niż pod łindowsem, a wydajnościowo jak dwa razy droższy Mac. Porównywałem wydajność na Geekbenchu.
  • Odpowiedz
@razvizion: Nic nie #!$%@?ę. Mówię z doświadczenia bo sam miałem hackintosha (prawdziwego maca też). Był w #!$%@? niestabilny, co wpływa jednoznacznie na wydajność (co też napisałem u góry). Nie używaj wydajności jako zamiennika do prędkości czy szybkości działania systemu.
  • Odpowiedz
@User11: No to testować można, kto bogatemu zabroni :D tylko powiem ci że to jest bardzo nieprzyjemne - czasem nawet takie pierdoły jak touchpad nie działają, a ekran ma z dupy rozdzielczość i obraz się zaczyna z 5cm od ramki (tak miałem jak kiedyś się bawiłem - może jest lepiej).

A jak chcesz BSD to możesz zwyczajnie freebsd zainstalować, albo dragonflybsd, albo pc-bsd. Można też się bawić w HURDa który
  • Odpowiedz
@aseeon: Był bardzo stabilny. Chipset na płycie ten sam co w iMacu, procesor ten sam, grafika tak samo. Jak to miało działać niestabilnie? Jak próbowałeś postawić OSX (albo jakieś modowane gówno typu iAtkos) na niedopasowanym sprzęcie(a broń boże na lapku) to nie dziwota, że był niestabilny.
  • Odpowiedz
@razvizion: Ciesze się twoim szczęściem. Jak złożysz z "najbardziej kompatybilnego" sprzętu to pewnie da się na tym pracować. Ale zwykły przypadkowy komputer ma szanse jak korwin na prezydenta. Nigdzie w pytaniu opa nie było, że chce złożyć specjalny komputer pod osx.
  • Odpowiedz
@aseeon: Ale to Ty zacząłeś od razu od zniechęcania, jakbyś uczulony na to był. Jak nie sprawdzi, to się nie przekona. Dla mnie istotne w osx było to, że wtedy było mało gier na niego, więc pozwalało mi się to skupić na studiach. Lightroom, zdjęcia, cięcie video, do tego nadawał się idealnie. Do programowania miałem lapka z windą.
  • Odpowiedz