Wpis z mikrobloga

@maver: Szukacie dobrej instrukcji na przygotowywanie ryżu i składanie maków, czy sprawdzonej kompozycji składników?

Co do ryżu - trzymajcie się ściśle pierwszej lepszej instrukcji w internecie, powinno wyjść.

(Ja daję zazwyczaj stołową octu i łyżeczkę cukru na 100g + odrobinę
  • Odpowiedz
@Ineptus: Pisząc zaprawę masz na myśli ten ocet z cukrem i solą? Ile ryżu gotować na taką standardową porcję dla dwóch osób? Co to jest philadelphia? :). Czy wasabi smarujesz wewnątrz, przed rolowaniem, czy każdy sobie smaruje już po przygotowaniu? Dzięki z góry za odpowiedzi.
  • Odpowiedz
1 - Tak.

2 - Pół kilo powinno być akurat - koło 6 dużych rolek. Jeżeli zostanie Wam ryż - nigdy do lodówki. W temperaturze pokojowej może stać z 2 dni i się nadawać do lepienia.

3 - serek - https://leclerc.com.pl/sklep/img_items/b/185/18599.jpg

4 - ja smaruję zazwyczaj pod ryż cienki pasek - nie wszędzie, bo ryż się w tym miejscu gorzej trzyma. Albo łososia obsmarowuję. Można sobie też maczać przy jedzeniu już.
  • Odpowiedz