Wpis z mikrobloga

Jako, że kawa na mnie niespecjalnie działa, a potrzebuję porannego kopa, postanowiłem sprawić sobie jakiś startowy zestaw yerba mate. Mam jednak kilka pytań, bo nie wiem, czy do końca wszystko dobrze rozumiem.

Przede wszystkim, chcę wiedzieć, jakie koszty będę musiał ponosić miesięcznie, żeby sobie posiorbać codziennie. O ile dobrze rozumiem, to wsypywać liście należy do połowy pojemności tego naczynka do zaparzania, a po wypiciu jednej porcji mogę jeszcze kilkakrotnie zalewać te same listki, tak? Na ile w takim razie wystarczy mi takie jedno zasypanie naczynka o zawartości 150ml? Na ile Wam wystarcza opakowanie 500g yerby? No i jaką pojemność wybrać - 350ml, czy coś mniejszego? Zamierzam pić yerbę kilka razy w ciągu dnia.

#yerbamate #yerba
  • 4
  • Odpowiedz
@Cooff: Nie ma reguły, że zasypujesz do połowy. Analogicznie do np. kawy- im więcej wsypiesz, tym wywar mocniejszy. Zalewać można ponownie ok. 4 razy, zależy jaką yerbę kupisz i ile jej wsypiesz.

Koszty: przyzwoita bombilla ok. 30zł, naczynia od razu kupować nie musisz ale jak już to polecam fajne mate z tykwy. No i sama yerba ale to już zależy od tego jaką kupisz, rozstrzał cenowy jest dość spory.
  • Odpowiedz
@Cooff: dobra bombilla musi byc, matero najlepiej ceramiczne bo tykwa ci sie po prostu rozpierdzieli/spleśnieje. Siorbanie codzienne jest standardowe, więc jak kupisz np 1 kg yerby to bedziesz miał na tyle długo ze zapomnisz kiedy kupiłes paczke. I nie jest powiedziane ze musi byc pol naczynia. 2-3 łyzki stołowe suszu na początek bedzie optymalnie. Wiele ludzi na początek 3/4 matero zalewa i mowi ze smakuje jak wywar z petów. Albo
  • Odpowiedz
@Cooff: Ja zużywam tygodniowo jakieś 700-800 gr yerby (piję 3 yerby dziennie, mam ceramiczne matero 250 ml i wsypuję ok 10-13 łyżeczek z super górką xd) Na kopa polecam CBSe Enegria (moim zdaniem idealna by zacząć) lub Colona albo Selecte Energia. Jeżeli potrzebujesz mega petardę to Taragui Energia - na mnie tak działa, że jak mnie pobudzi to na wszystkich warczę;p
  • Odpowiedz
@Cooff: ja jestem początkujący i sypię 2 łyżki stołowe yerby na około 300 ml wody. Mam pełno smaku i jestem zadowolony. To samo zalewam jeszcze raz i wyrzucam (po trzecim zalaniu już ma mało smaku).

Dopiero zacząłem, więc nie wiem, na ile mi starczy opakowanie 0,5 kg, ale obstawiam, że spokojnie na jakieś 2 miesiące (przy codziennym piciu).

Polecam bombillę z filtrem sprężynkowym. Żadne fusy się nie przedostają i łatwo
  • Odpowiedz