Wpis z mikrobloga

@kAdi: mam wymuszone przez "uruchom z procesorem graficznym", ale dalej w konfiguratorze mam do wyboru "domyślne" oraz "Device: Intel HD (...)", czyli tak samo, jak miałem automatycznie ustawione wybieranie karty
@Sihill_pl: zapewne masz tego samego lapka co ja. W sterownikach nvidia możesz ustawić z jaką kartą ma startować gra, możesz też to zmienić klikając prawym przyciskiem myszy na skrócie i "Uruchom z procesorem graficznym". Te dwie grafiki działają niezależnie i zazwyczaj na przemian w zależności od sytuacji. W prostych grach domyślnie startuje Intel. W bardziej zaawansowanych nividia. Poczytaj sobie więcej o nvidia optimus, bardzo fajna technologia tylko jeszcze nie zawsze wspierana.
@senq87: kiedyś czytałem o optymalizacji kart w lapkach. Ale nie wiem, czy na moim Asusie x550v nie powinien chociażby BF3 chodzić płynnie na średnich/wysokich

doczytałem tutaj, że może pomoże wyłączenie Intel HD w biosie, możliwe?
@Sihill_pl: Przy optimusie Intel zawsze służy do wyświetlania grafiki (pod niego podłączona jest matryca i wyjscia video), ale nvidia moze zostac zaprzęgnięta do wykonywania obliczen. Możliwe że gra wykrywa tylko Intela nawet jesli wymusiłes uruchomienie na nvidii. Spróbuj wymusic odpalenie na intelu i porównaj wydajnosc.
@Seru: nie prawda, jest osobny układ odpowiedzialny za samo wyprowadzenie obrazu na ekran. a grafiki działają jako "podwykonawcy" niestety niektóre programy nie obsługują tego i działają tylko na grafice zintegrowanej np. WindowsMediaCenter. jest opcja wyłączenia w biosie grafiki intela na stałe. I wtedy działa tylko nvidia.

@Sihill_pl: Akurat mam innego laptopa- lenovo z510 ale karta nvidi ta sama. sprawdź czy w ustawieniach karty nvidia (zaktualizuj sterowniki) nie możesz dostosować ustawień
@Seru: w sumie zastanawiające jest to jak pamięć ram wpływa na zintegrowaną grafikę. Miałem 4GB 1600MHz na jednym kanale i nie dało się oglądać telewizji na podłączonym monitorze- podczas przeglądania internetu na ekranie laptopa (obraz się przycinał niezależnie od profilu wydajnośći). Po dokupieniu 8GB i podpięciu na drugi kanał ( po 4GB działa w dualu) już jest niemal zawsze płynnie. Do tego karta intela zawsze zwalnia jeśli okno z głównym obciążeniem