Wpis z mikrobloga

@raj: Cześć, mam pewną sprawę do Ciebie. Nie wiem za bardzo jak dobrze to ująć, więc powiem prosto z mostu: bardzo zainteresowałem się buddyzmem. W wielu aspektach z buddystami się zgadzam, tak więc stwierdziłem, że mogę spróbować "wejść" w to, czemu nie. Problem tylko mam taki, że nie wiem od czego zacząć, nie wiem nawet jaki kierunek buddyzmu mógłby być dla mnie najlepszy (zastanawiałem się nad mahajana). Czy jest jakieś miejsce w Warszawie (bądź najbliższych okolicach) i wiesz o nim gdzie mógłbym "laikowo" pójść, popytać, pogadać, dowiedzieć się czegoś? Z góry dzięki za info. ;)
  • 7
To nie religia. :) poza tym interesuje się tym od dawna, po prostu teraz chce jeszcze lepiej to poznać. kwestia dyskusji moich poglądów i kłótni o ich słuszność. :)
@Braviken: Myślę że w zasadzie do każdego ośrodka buddyjskiego mozesz pójśc popytać i zapoznać sie z praktyką.

Dobrą okazją są publiczne spotkania które sa zwykle organizowane z okazji przyjazdu różnych mistrzów - szukaj informacji na plakatach albo w sieci. Takie spotkania są właśnie przeznaczone dla osób które chciałyby się czegoś dowiedzieć o buddyzmie, i zwykle większa część czasu na nich jest przeznaczona właśnie na zadawanie pytań i odpowiedzi mistrza na te
Dzięki wielkie za odpowiedz. :) myślę że spróbuje może nawet kilku miejsc, by znaleźć to najlepsze dla mnie. A tak ogólnie pytając to czym różnią poszczególne kierunki? Bo różnice tak duże chyba nie są, bardziej praktyczne, że tak to określe
@Braviken: W zasadzie najistotniejsza jest różnica między zenem i buddyzmem tybetańskim. Buddyzm tybetański jest bardziej zbliżony do typowej religii, ma rozbudowane rytuały, dużo się tam mówi o róznych istotach nadnaturalnych, jest cos w rodzaju modlitw itp. Oczywiście jak sie przez to wszystko przegryźć to za tymi dekoracjami kryje się ta sama nauka Buddy, ale jest ona tutaj ubrana bardziej w religijne szaty. Zen natomiast jest bardzo minimalistyczny jeżeli chodzi o rytuały,