Wpis z mikrobloga

Niewątpliwie, biorąc zewnętrznie, Polska jest klerykalna. Kina ani dansingu nie otworzy nikt bez święconej wody - Tadeusz Boy-Żeleński 1932r.

heh niewiarygodne jak te słowa są aktualne po 82 latach, tylko teraz zamiast kina i dansingu mamy boiska i centra handlowe które muszą otworzyć z księdzem, gdyby Boy-Żeleński dalej żył to jebnąłby się w czoło

#neuropa #prawackalogika #kosciol #polska #katolicyzm
  • 40
tak, bo chciałbym żyć w normalnym kraju a nie w drugim watykanie

@sekito20: A co jest w tym nienormalnego? Od 1000 lat wyznaje się w Polsce mniej lub bardziej wiarę katolicką. Ba ludzie potrafili za nią ginąć. Myślę, że jest to nieodłączny element charakteryzujący Polskę.
wiekszosc spoleczenstwa musialaby byc ateistami inaczej ciezko oddzielic wiare od panstwa.

@Baron_Al_von_PuciPusia: To chyba tak nie działa w cywilizowanych krajach. W Europie też mimo laicyzacji większość jest wierzących w takich np. Niemczech, a nie #!$%@?ą się takie akcje jak u nas. Sfera publiczna powinna być neutralna
@Baron_Al_von_PuciPusia:

wiekszosc spoleczenstwa musialaby byc ateistami inaczej ciezko oddzielic wiare od panstwa

we Francji w 1905r. to zrobiono

centrum handlowe to prywatna inwestycja wiec kazdy moze sobie robic co chce - swiecic, nie swiecic. W takim przypadku nie ma o co sie czepiac

tak, tylko że to dowód na to jakim nienormalnym krajem jesteśmy by święcić galerie handlowe, na zachodzie mają z nas niezłą bekę gdy odwalamy takie rzeczy, lub gdy
@marcin-: to Polska nie jest cywilizowanym krajem? Polska jest bardzo religijnym krajem (przynajmniej wedlug zapewnien samych Polakow, chociaz trzeba zauwazyc, ze liczba ateistow sie zwieksza) na mapie Europy wiec ciezko tutaj wprowadzic zmiany majace w pelni oddzielac strefe publiczna od religijnej. Zreszta pytanie gdzie te granice u nas postawic biorac pod uwage uwarunkowania regionalne, tradycje, itd.?
@abcde: mozesz sie smiac ze wszystkiego - wolnosc i swoboda. Pytanie czy to ma sens i czy wysmiewanie religii jest powazne.

@Zircon: tak, slowo klucz publiczne.

@sekito20: smieja sie? To niech sie smieja. To my sie nie smiejemy z Niemcow, Francuzow czy Brytoli? Kazdy narod ma inna historie, tradycje i inny "sposob zycia". Nie ma powodu wstydzic sie prywatnych przekonan religijnych i zwiazanych z tym tradycji zwiazanych z danym
@sekito20: Nie każdy, ale większość. Sorry taki mamy klimat. Nie mam beki z kobiet w burkach, a fanatycy terroryści to chyba nic dobrego nawet w nowoczesnym państwie. Zresztą nie jestem pewien co kryje się pod Twoim pojęciem nowoczesnego państwa. Bo jeśli chodzi tylko o sprawy ideologiczne to w dupie mam takie nowoczesne państwo.
@marcin-: w tym tez nie widze problemu bo swiecenie nie ma dla mnie zadnego znaczenia. No chyba, ze ktos nie lubi byc kropiony woda, ale wtedy wystarczy nie podchodzic do ksiedza. ;)

Jesli jestes niewierzacy to po co sie od tego odcinac? Gdybym wpadl do zydow to zalozylbym jarmulke, wchodzac do meczetu sciagnalbym buty (zakladam, ze to poprawne dzialanie) , wchodzac do kosciola moge sie przyzegnac - dla mnie taki gest
@Baron_Al_von_PuciPusia: A jak jestem wierzący, ale nie jestem katolikiem? Poza tym to nie jest kwestia tego jak mam się zachowywać na cudzym terytorium tylko tego że ktoś na wspólnym terytorium nie przestrzega reguł. Odprawianie obrzędów na publicznych uroczystościach jest właśnie równoznaczne z głośnym zachowaniem w kościele albo wchodzeniem do meczetu w butach.
@marcin-: wtedy odpowiedz jest prosta - nie uczestniczysz. Wyzej stwierdzilem, ze sfera publiczna powinna podlegac zmianom (zirconowi odpisywalem) w tym zakresie, ale jednoczesnie badzmy realistami - tego nie da sie zrobic z dnia na dzien. Bo wiekszosc spoleczenstwa tego nie bedzie chciala. Z drugiej strony wolalbym konkrety jak oplacanie z podatkow wybranej wiary jedynie w przypadku zadeklarowania checi (cos jak w Niemczech to dziala) bo to dla mnie bardziej konkretna sprawa