Wpis z mikrobloga

Operacja mojej PS3, w której wymieniłem wentylator, prawdopodobnie zakończyła się sukcesem. Ogólnie Super Slim pod względem rozbiórki jest bardzo łatwy, ale aby wymienić wiatraczek trzeba rozebrać calutką konsolę i to jedyna wada modułowego urządzenia wnętrzności konsolki, można było zrobić to inaczej panowie inżynierzy z Sony :).

No i w tym miejscu dziękuje (ja i moja czarnulka) @Zioman za to, że przywiózł mi z UK wspomniany wiatraczek do konsoli.

Przez święta na pewno (w końcu!) nawbijam jakieś trofea do #mirkoligaps3 także uważajcie mirki, dzangyl powraca ;)

#konsole #ps3 #serwiskonsol
  • 14
  • Odpowiedz
@dzangyl: akurat w każdym modelu żeby dobrać się do wentylatora trzeba wszystko wyjać, bo jest na spodzie, pod płytą główną (którą trzyma ~10 śrubek :D)

Ale nie zapomniałes podłączyć kabelka co? Nie pracuje podejrzanie cicho? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@yacolek: zapomniałem podłączyć tasiemke od przycisku zasilania i mialem male WTF jak podlaczylem konsole do pradu ;)

Wiatraczek dziala jak trzeba.
  • Odpowiedz
@Liquid_Snake: nope, chyba, że masz konsolę FAT, wtedy poluj na wiatraczek bodajże 18-łopatkowy, zamiast 15. W slim i super slim nie słyszałem o czymś takim. Po prostu jak w Fat wprowadzili procesory 65nm to uznali, że mniej łopatek wystarczy :P
  • Odpowiedz
@Liquid_Snake: wiesz, jak jestes zwinny mirek spawacz, to wycinasz miejsce na inne śmigło, lutujesz kabelki, żeby się napięcie zgadzało i elo, będzie dmuchać xD Ale to bez sensu.

Jak chcesz poprawić chłodzenie, to odkurz, wymyj żeberka radiatora, wymień pastę na jakąs prawilniejszą (np arcticsilver) i tyle. Nie ma co cudować zbędnie ;)
  • Odpowiedz
@yacolek: na lato to i tak mi nie wystarczy, ostatniego lata jak grałem to tylko wieczorami bo w dzień XCOM mi zawieszał konsolę kilka razy dziennie, nie wiem czy to wina gry bo wtedy grałem tylko w to ale byłem zdesperowany, teraz na lato chyba kupię wiatrak który będzie dmuchał na PS3 od spodu (super slim)
  • Odpowiedz
@Liquid_Snake: pasta do wymiany, dobrze nałożona i dobrej jakości musi pomóc. Jak nie, to jeszcze pozostaje wymiana bezposrednio na rdzeniach, pod tymi metalowymi czapeczkami (IHS) - ale ich zdjęcie jest dosyc niebezpieczne i precyzyjne - można coś uszkodzić jak się nie znasz. Ja na swojej konsoli przeciałem sciezki na procesorze i do smieci poszła, musiałem kupić drugą xD

Tak to wygląda w konsli fat, w superslim mniejszy rdzeń po prostu
yacolek - @Liquid_Snake: pasta do wymiany, dobrze nałożona i dobrej jakości musi pomó...

źródło: comment_qiRplfnksVFkOvxWDsIwyr3nSbes4Mue.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
tak samo jak w pc, poza taką roznicą, że procka w PS3 'nie zdejmiesz' - jest przylutowany na stałe na kulkach (siatka bga). W kompach masz sockety srockety. Ale zasada ta sama. Odkręcasz śrubki trzymające radiator, schodzi, zmywasz stara paste, zakladasz nową, przykręcasz radiator, done.

Pasta taka sama jak do procka w kompie - w końcu to często są prawie takie same procki. Polecam arcticsilver.
  • Odpowiedz