Wpis z mikrobloga

Kupiłem se chiński ekran Android auto. Wszystko działa pięknie. Podłączony auxem do wzmacniacza bezpośrednio i gra bardzo ładnie. Ale w momencie gdy traci zasilanie np gaszę samochód to jest strzał z głośników dosyć głośny. Da się to jakoś wyeliminować?

#caraudio #elektronika
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jestem_legenda: bez obejrzenia schematu nie da się powiedzieć co jest nie tak. Obstawiam, że chińczyk, który to projektował nie dodał obwodu wyłączającego wzmacniacz przy spadku zasilania.
Jako użytkownik nic z tym nie zrobisz.
  • Odpowiedz
  • 0
@elektryczny_mariusz no tak średnio w tym temacie.

Czy mógłbyś mi wytłumaczyć bardziej zrozumiałe dla laika?

Wcześniej źródłem dźwięku dla wzmacniacza były dwa różne telefony i radio fabryczne w samochodzie i nie było żadnych trzasków. A teraz jest tylko przy wyłączaniu.

Jeszcze sprawdzę czy będzie różnica gdy odłącze lub inaczej podłącze kabelek remote.
  • Odpowiedz
  • 0
@elektryczny_mariusz a zwykły elektronik poradziłby sobie z naprawą tego?
Co prawda rozwiązałem ten problem dając przekaźnik i ten chiński ekran wyłącza się nieco później niż wzmacniacz i samochód, ale wyjście Jack z tego ekranu szumi, jakby coraz bardziej.

Co tam trzeba byłoby zrobić? Wymienić jakie elementy? Schematu tego czegoś nie mam, nawet nie szukałem, bo wątpię żeby coś znaleźć, mogę podać tylko link do aliexpress
  • Odpowiedz