Producent gada, że to naturalna i dobra pozycja ale jak zwykle jest to gadanie aby potem więcej hajsu wybulić na wymianę. Nie mówię że każdemu się to przytrafi. Tylko ostrzegam Moje PS5 postawiłam właśnie w takiej pozycji, okazuje się, że po czasie właśnie taka pozycja powoduje problemy z układem chłodzenia.
Konsola zaczyna się zwieszać oraz przegrzewać. Dlaczego? Pozycja pionowa może doprowadzić do wycieku ciekłego metalu, który chłodzi układ APU, a stąd już macie krok do katastrofy, i może również zalać inne komponenty.
Moja ps4 latami leżała sobie na biurku i nadal świetnie działa i radzi sobie z grami, ale gówno.
Co ciekawe, było wiele afer z tego powodu i milion artykułów potwierdzało że PS5 ma wadę fabryczna ale często to dotyczy wszystkich konsol dla których naturalna pozycja powinno być właśnie leżenie.
@Filippa: Posiadam PS5 od premiery (więc zaraz będą to już 4 lata) - i od premiery konsola stoi w pozycji pionowej. Nigdy nie było żadnych problemów z przegrzewaniem się. A z konsoli korzystam często. Także nie bredź. Jeżeli masz jakieś problemy z konsolą, to jest to problem twojej konkretnej sztuki, a nie problem ogólny.
Pozycja pionowa może doprowadzić do wycieku ciekłego metalu, który chłodzi układ APU, a stąd już macie
"These rumors have been partially debunked, but that doesn’t mean that you should dismiss the whole story as hearsay. In fact, the only false claim in the previous paragraph is that this type of damage can happen to brand new PS5s.
This rumor originated when the news site Wololo mistakenly reported that YouTuber and PS5 repair expert TheCod3r had found a liquid metal leak in a brand new PS5. Wololo had gotten the idea that the PS5 was brand new when TheCod3r said that the console hadn’t been opened before. As it turns out, the console he was referring to hadn’t come from an unopened box; it simply hadn’t been opened up and inspected before by a repair technician. The console had been used normally for some time before it was damaged by liquid metal. By the time Wololo corrected their mistake, the news had already spread through the gaming
@Filippa: mhm, ps5 sprzedalo sie w ilosci 60 mln sztuk, pewnie polowa osob lub wiecej ma ja w pozycji pionowej, wiec gdyby faktycznie to byl taki powazny problem to takie historie by sie ciagle powtarzaly.
@Marcines i te ps5 w ilości 60 mln posiadają wady fabryczne, nie wszystkie ale bardzo duża część.
Jak ktos nie gra dużo w gry albo używa od czasu do czasu to moze i nie widzi wad ale jak ktoś gra godzinami w wymagające gry no to moze zobaczyć pewne usterki.
@Filippa weźcie przestańcie kręcić w tych waszych konsolach, miałem każdą konsole oprócz jedynki, teraz mam ps5 którą kupiłem używaną i od półtorej roku albo lepiej stoi pionowo bez podstawki i ani w nią nie dmucham ani jej nie czyszczę. Żadnej nie czyściłem, żadna się nie popsuła nigdy ani nie było jakichkolwiek problemów a #!$%@? kurzem podejrzewam że uuuu
@Kudy: zakurzyła jej się bo zebrała kurz, normalka, jak się ma psa np. Czy mieszka przy ruchliwej ulicy to się ma tego trochę tam. Po czym otworzyła, wylała w trakcie otwierania i olaboga NIE STAWIAJCIE W PIONIE
@Italian_plumber xD widzę, że ze mną mieszkasz prawda? Konsola była otwierana zanim w ogóle ją włączyłam do grania. Następnego dnia po wcześniejszym zauważeniu, że się przegrzewa oraz zacina, metal był rozlany.
Nie była zakurzona, ale widzę, że wykopowi eksperci wiedzą lepiej, zawsze i wszystko
@Filippa dwa tygodnie temu odesłałem konsolę do sklepu z tego samego powodu. Przegrzewanie, wyłączanie samoczynne konsoli. Od zakupu stała pionowo, więc myślę że jest coś na rzeczy
Producent gada, że to naturalna i dobra pozycja ale jak zwykle jest to gadanie aby potem więcej hajsu wybulić na wymianę.
Nie mówię że każdemu się to przytrafi.
Tylko ostrzegam
Moje PS5 postawiłam właśnie w takiej pozycji, okazuje się, że po czasie właśnie taka pozycja powoduje problemy z układem chłodzenia.
Konsola zaczyna się zwieszać oraz przegrzewać.
Dlaczego?
Pozycja pionowa może doprowadzić do wycieku ciekłego metalu, który chłodzi układ APU, a stąd już macie krok do katastrofy, i może również zalać inne komponenty.
Moja ps4 latami leżała sobie na biurku i nadal świetnie działa i radzi sobie z grami, ale gówno.
#ps5 #zalesie
I miałam dwa knoty stopione?
Co ciekawe, było wiele afer z tego powodu i milion artykułów potwierdzało że PS5 ma wadę fabryczna ale często to dotyczy wszystkich konsol dla których naturalna pozycja powinno być właśnie leżenie.
Nie, wcale nie jest to problem ogólny który był reportowany tysiące razy bo wiele sztuk posiada wady xd
https://www.techspot.com/community/topics/mounting-your-ps5-vertically-might-lead-to-catastrophic-failure-from-liquid-metal-leakage.278594/
Link: https://www.reddit.com/r/PS5/comments/108xg7d/the_website_that_claimed_standing_your_ps5/?sort=top
https://www.nexigo.com/blogs/conversation/how-to-avoid-ps5-liquid-metal-leak
"These rumors have been partially debunked, but that doesn’t mean that you should dismiss the whole story as hearsay. In fact, the only false claim in the previous paragraph is that this type of damage can happen to brand new PS5s.
This rumor originated when the news site Wololo mistakenly reported that YouTuber and PS5 repair expert TheCod3r had found a liquid metal leak in a brand new PS5. Wololo had gotten the idea that the PS5 was brand new when TheCod3r said that the console hadn’t been opened before. As it turns out, the console he was referring to hadn’t come from an unopened box; it simply hadn’t been opened up and inspected before by a repair technician. The console had been used normally for some time before it was damaged by liquid metal. By the time Wololo corrected their mistake, the news had already spread through the gaming
Jak ktos nie gra dużo w gry albo używa od czasu do czasu to moze i nie widzi wad ale jak ktoś gra godzinami w wymagające gry no to moze zobaczyć pewne usterki.
Czekam tylko na ps5 pro
2. Wylej ciekły metal
3. Krzycz na necie i ostrzegaj przed czymś co nie istnieje
4. No profit
Chyba korpo wytłumaczyła że coś co widać tak naprawdę nie istnieje
Konsola była otwierana zanim w ogóle ją włączyłam do grania.
Następnego dnia po wcześniejszym zauważeniu, że się przegrzewa oraz zacina, metal był rozlany.
Nie była zakurzona, ale widzę, że wykopowi eksperci wiedzą lepiej, zawsze i wszystko
Od zakupu stała pionowo, więc myślę że jest coś na rzeczy