Aktywne Wpisy
Kam_sekwaw +271
Mieszkam od trzech lat w #niemcy. Pracuję jako kierowca autobusu. Miesięcznie ze wszystkim (nadgodziny, weekendy, dni świąteczne, dodatek nocny, premie itp.) śtednio zarabiam 2700 euro netto miesięcznie. Tydzień pracy to 37.5 godzin (związki walczą o 35 godzin). Urlop to 30 dni w roku (związki walczą o 34).
Za zwykła pracę po kursie, który można zrobić w 4 miesiące stać mnie na wynajem 40 m2 mieszkania, które znajduje się 30 minut komunikacją
Za zwykła pracę po kursie, który można zrobić w 4 miesiące stać mnie na wynajem 40 m2 mieszkania, które znajduje się 30 minut komunikacją
cebulowyInwestor +14
Wielu z was tutaj powtarza, że giełda jest lepszym pomysłem niż nieruchy jeśli planujemy uchronić oszczędności przed inflacja.
Ale w co ma wejść przeciętny Janusz który kompletnie nie zna się na inwestowaniu?
Załóżmy, że myslimy o inwestowaniu dlugoterninowym, 5lat, 10lat i dłużej i ma już cos w EDO, wiec może zagrać ryzykowniej.
ETF? Fundusze? Jakie?
Na giełdzie też jest koniuktura, czy teraz jest dobry moment, żeby czekać czy wejść na giełdzie?
Czy
Ale w co ma wejść przeciętny Janusz który kompletnie nie zna się na inwestowaniu?
Załóżmy, że myslimy o inwestowaniu dlugoterninowym, 5lat, 10lat i dłużej i ma już cos w EDO, wiec może zagrać ryzykowniej.
ETF? Fundusze? Jakie?
Na giełdzie też jest koniuktura, czy teraz jest dobry moment, żeby czekać czy wejść na giełdzie?
Czy
Kiedyś np. takie Włochy to Nesta, Maldini, Cannavaro, Pirlo, Totti, Del Piero, Inzaghi, Buffon a dzisiaj?
- Hiszpania: Cassilas, Puyol, Ramos, Xavi, Iniesta, Villa, Torres. Nawet przed tym złotym okresem jak nie mieli takich grajków to był jakiś Hierro i Raul.
- Brazylia: Cafu, Carlos, Rivaldo, Ronaldinho, Ronaldo, Kaka a teraz co najwyżej Vini Jr., ale on chyba nie wzbudza takich emocji. Ostatnim takim piłkarzem chyba był Neymar z Brazylii. Brazylia kiedyś fabryka genialnych graczy a dzisiaj?
- Francja z Euro 2000 czy Mistrzostw w okresie 98-2006 z Thuramem, Zidanem, Desaillym, Henrym, Makelele, Vieirą
- Anglia co prawda jak zwykle nic nigdy nie osiągnęła z piłkarzami typu Beckham, Scholes, Owen, Rooney, Lampard czy Gerrard. Ci aktualni są dobrzy i w przeciwieństwie do poprzedników zdobyli jakieś medale, ale jakoś wydają się nie być tak charakterystyczni i godni zapamiętania.
- Holandia też przystała być fabryką dobrych piłkarzy w takich ilościach jak kiedyś: Van Nistelrooy, Sneijder, Davids, Seedorf, Van Persie, Robben, Van Der Sar
- Argentyna w zasadzie tutaj wiele się nie zmieniło bo jakoś nie mieli chyba nigdy jakichś gwiazdozbiorów w jednym czasie, tylko kilku piłkarzy ciągnęło drużynę typu Maradona czy Batistuta a teraz Messi.
Wymieniłem tylko graczy z okresu 2000-2015, masę pominąłem i nie pisałem o tych sprzed 2000 bo by wyszedł post na 2 strony.
Niby teraz są Mbappbe, Bellingham, Haaland i inni ale jakoś to nie to samo. Nie wiem czy inni też mają takie wrażenie czy to po prostu starość i idealizowanie graczy z przeszłości.
#pilkanozna #mecz #euro2024
@Troey: A ty jesteś Milanistą i co to zmienia?
Nie wiem czy ty widzisz, ale ja przed chwilą wstawiłem Maldiniego jako lepszego niż innych tu wymienionych, nie dlatego, że był przez jakiś czas najlepszy lub wśród najlepszych, ale dlatego, że był taki bardzo długo. Są statystyki, są indywidualne nagrody, ect, można śledzić zamiast pisać o zaślepieniu. Eot.
Ok, więc wystarczy, że Milan nic nie grał w Europie, żeby ich fani nie potrafili docenić jakości innych niezależnie od tego co robią. Na szczęście reszta świata ceni Chielliniego i w sumie nawet niektórzy dodają do niego "underrated" zaraz po określeniu go jako najlepszego lub jednego z najlepszych swojego pokolenia.
Serio myślisz, że ja nie
Ja się będę trzymał tego, że to nie jest wyższy poziom. Takie coś co ty mógł napisać tylko fan Milanu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja akurat też jestem fanem Milanu, ale cenię wielu piłkarzy Juve np. Nedved czy Buffon. Zwłaszcza ten drugi to chyba nawet mój ulubiony
Komentarz usunięty przez autora