Wpis z mikrobloga

Może to już starość, ale mam wrażenie, że w ostatnich latach jakoś nie ma w zespołach tylu gwiazd czy charakterystycznych piłkarzy w porównaniu z latami 2000-2015, wybrałem ten okres bo akurat wtedy najbardziej zacząłem interesować się piłką. Ale patrząc na nazwiska to lata 90, 80 czy wcześniej też obfitowały w wielkie nazwiska.

Kiedyś np. takie Włochy to Nesta, Maldini, Cannavaro, Pirlo, Totti, Del Piero, Inzaghi, Buffon a dzisiaj?
- Hiszpania: Cassilas, Puyol, Ramos, Xavi, Iniesta, Villa, Torres. Nawet przed tym złotym okresem jak nie mieli takich grajków to był jakiś Hierro i Raul.
- Brazylia: Cafu, Carlos, Rivaldo, Ronaldinho, Ronaldo, Kaka a teraz co najwyżej Vini Jr., ale on chyba nie wzbudza takich emocji. Ostatnim takim piłkarzem chyba był Neymar z Brazylii. Brazylia kiedyś fabryka genialnych graczy a dzisiaj?
- Francja z Euro 2000 czy Mistrzostw w okresie 98-2006 z Thuramem, Zidanem, Desaillym, Henrym, Makelele, Vieirą
- Anglia co prawda jak zwykle nic nigdy nie osiągnęła z piłkarzami typu Beckham, Scholes, Owen, Rooney, Lampard czy Gerrard. Ci aktualni są dobrzy i w przeciwieństwie do poprzedników zdobyli jakieś medale, ale jakoś wydają się nie być tak charakterystyczni i godni zapamiętania.
- Holandia też przystała być fabryką dobrych piłkarzy w takich ilościach jak kiedyś: Van Nistelrooy, Sneijder, Davids, Seedorf, Van Persie, Robben, Van Der Sar
- Argentyna w zasadzie tutaj wiele się nie zmieniło bo jakoś nie mieli chyba nigdy jakichś gwiazdozbiorów w jednym czasie, tylko kilku piłkarzy ciągnęło drużynę typu Maradona czy Batistuta a teraz Messi.

Wymieniłem tylko graczy z okresu 2000-2015, masę pominąłem i nie pisałem o tych sprzed 2000 bo by wyszedł post na 2 strony.
Niby teraz są Mbappbe, Bellingham, Haaland i inni ale jakoś to nie to samo. Nie wiem czy inni też mają takie wrażenie czy to po prostu starość i idealizowanie graczy z przeszłości.

#pilkanozna #mecz #euro2024
  • 30
  • Odpowiedz
@Troey: Ale ty wymieniłeś Nestę, który wybitnych sezonów znowu dużo nie miał, bo przez lata leżał i kwiczał nie mogąc wrócić do formy po kontuzjach i Maldiniego, którego bardzo długi staż mocno pcha do przodu przed szereg w kwestii indywidualnych wyróżnień. Świetnie śledziłeś tę ligę, rzeczywiście. Po za tym temat był ogólnie o gwiazdach, nie o piłkarzach aspirujących do bycia najlepszymi w swojej kategorii, ale to już nie twoja wina, że
  • Odpowiedz
kolega zapewne zaślepiony Juventini, więc chyba faktycznie nie mamy.

@Troey: A ty jesteś Milanistą i co to zmienia?

Nie wiem czy ty widzisz, ale ja przed chwilą wstawiłem Maldiniego jako lepszego niż innych tu wymienionych, nie dlatego, że był przez jakiś czas najlepszy lub wśród najlepszych, ale dlatego, że był taki bardzo długo. Są statystyki, są indywidualne nagrody, ect, można śledzić zamiast pisać o zaślepieniu. Eot.
  • Odpowiedz
@Troey:

nic, ale nie pisze, że Maignan czy Dida to na luzie między Buffonem a Zoffem.

Ok, więc wystarczy, że Milan nic nie grał w Europie, żeby ich fani nie potrafili docenić jakości innych niezależnie od tego co robią. Na szczęście reszta świata ceni Chielliniego i w sumie nawet niektórzy dodają do niego "underrated" zaraz po określeniu go jako najlepszego lub jednego z najlepszych swojego pokolenia.

Serio myślisz, że ja nie
  • Odpowiedz
@lycaon_pictus: nigdzie nie napisałem że Chiellini jest złym piłkarzem, nigdzie nawet nie napisałem że jest średnim. Napisałem że jest świetnym piłkarzem. I zgadzam się, że jest jednym z najlepszych ze swojego pokolenia. Po prostu uważam, nie jest na poziomie piłkarzy jak Maldini czy Nesta.
  • Odpowiedz
@Troey: Aha, napisze jeszcze coś co ci się nie spodoba - każde młodsze pokolenie piłkarzy jest lepsze od wcześniejszego - to jest fakt i nie próbuj mi mówić, że jest inaczej - więc jak ktoś był topem w ostatniej dekadzie albo i wcześniej, bo tu mowa o przypadku z lat 2008-2012 to był lepszy, niż gdy topami byli Nesta i Maldini ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@lycaon_pictus: Idąc tym tokiem to Rudiger, Saliba czy Stones będą lepsi niż Chiellini nie wspominając o takich graczach jak Maldini czy Nesta. Ciężko się z tym zgodzić bo piłkarze o około 10 lat starsi często są lepsi od młodszych. Taki CR7 czy Pepe do dzisiaj grają w Portugalii.

Ja akurat też jestem fanem Milanu, ale cenię wielu piłkarzy Juve np. Nedved czy Buffon. Zwłaszcza ten drugi to chyba nawet mój ulubiony
  • Odpowiedz