Wpis z mikrobloga

#przegryw nawet pizzy nie potrafię zrobić ehhh... Co gorsza tyle składników różnych kupiłem że teraz chyba pizze będę musiał jeść codziennie se przez miesiąc. Jak będą wychodzić takie jak ta dzisiaj to ja to chyba wywale se
  • 9
  • Odpowiedz
@ProstyHuop a masz dobry przepis? Mi dobrze wychodzi z takiego:
600g mąki (używam mąki 00)
375ml wody
2g drożdży
18g soli
12g oliwy
(zazwyczaj nie robię takich wielkich ilości, przeliczam se)

I teraz ważne sprawy:
1) dobrze wyrobić ciasto - ja używam miksera planetarnego i daję mu mnóstwo czasu. Jak wyrabiasz ręcznie to trzeba wlożyć mnóstwo wysiłku.
2) przy takiej ilości drożdży daję ciastu 1h w ciepłym miejscu i jakieś 20h w
  • Odpowiedz
@ProstyHuop: ja na piekarnik domowy robie 1kg monki 500 luxusowej lub 00, z 600-630ml zimnej wody, 25-30g soli, oliwa, miod, drozdze swieze z 0.5-3g w zaleznosci na ile planuje trzymac w lodowce. Po fermentacji w cieple 12-24h wrzucam do lodowy i potem sobie formuje kulki kilka h przed kreceniem placka

Sposob idiotoodporny na 4 spore pitski lub 6 napoli, dziesiatki calzone, foccacie, romana, ciabatki, stromboli, panzerotti, nadziewane serem a'la pitsahut. Czasem
  • Odpowiedz