#webdev #webmastering Czy istnieje jakieś rozwiązanie aby wskazać robotom aby danego fragmentu html nie indeksowały? Mam na swojej stronie skrypt afiliacyjny, który wyświetla losowo produkty, zauwazyłem że google indeksuje jego treść.
@filas312: robot.txt tyczy sie całych stron, a mi zalezy na konkretnym fragmencie. Jest coś takiego z useragent ale za to podobno bana mozna dostać od google.
@takelbery: fakt, możesz dać to w iframe, ale możesz też pobawić się w generowanie tych części kodu javascriptem - nie pamiętam dokładnie jak to wygląda, ale zwykle Google tego nie indeksuje.
@takelbery: a nie myślałeś żeby po prostu ładować ten fragment kodu ajaxem? I w robots.txt dać info żeby nie indexował tego urla którego wywołujesz ajaxem? chociaż to jest raczej zbędne, ale tak dla pewności :)
#rosja #ukraina Co wam zrobiła Rosja personalnie? Zapraszam do dyskusji ;). Chciałbym przeczytać choć jeden komentarz, gdzie ktoś poczuł się skrzywdzony przez Rosjan.
http://www.robotstxt.org/
Ale zdaje sie ze mozesz tylko właczyć / wyłaczyć całe strony, a nie kawałek htmla...
tekst do zaindeksowaniatekst do olania<!--googleon: index>znów tekst do zaindeksowania