Aktywne Wpisy
Elev +358
jestem #!$%@? alimanciarzem
no nic mnie tak nie boli jak to
kiedyś miałem rodzine, zrobilismy se 2 dzieci, budowaliśmy dom
i wszystko jak krew w piach, zona niedopiszczona odeszła do kolegi z pracy, budowa do sprzedania
ale to jest #!$%@? przy tych alimentach
niby nie sa wysokie, niby dzieci maja teraz wyższy standard niż przed
no ale ja p..... co miesiąc mam jej przlelewać 1/3 bo kiedyś miałem ochote mieć rodzine
rodzina
no nic mnie tak nie boli jak to
kiedyś miałem rodzine, zrobilismy se 2 dzieci, budowaliśmy dom
i wszystko jak krew w piach, zona niedopiszczona odeszła do kolegi z pracy, budowa do sprzedania
ale to jest #!$%@? przy tych alimentach
niby nie sa wysokie, niby dzieci maja teraz wyższy standard niż przed
no ale ja p..... co miesiąc mam jej przlelewać 1/3 bo kiedyś miałem ochote mieć rodzine
rodzina
A330 +422
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
#### Wstęp
W niniejszym wykładzie przedstawimy niezwykły przypadek symbiozy między człowiekiem a stworzeniami znanymi jako "kleszcze". Choć termin "kleszcze" zwykle kojarzy się z pasożytami żywiącymi się krwią ssaków, w tym przypadku dotyczy on specyficznej grupy ludzi, którzy przyjęli wygląd i zachowanie kleszczy jako formę adaptacji ewolucyjnej.
#### Opis Gatunku
Kleszcze (Ixodidae) są małymi, bezskrzydłymi pajęczakami, które żywią się krwią swoich żywicieli. Ich cykl życia składa się z trzech etapów: larwalnego, nimfalnego i dorosłego. Jednakże, w naszym przypadku, "kleszcze" to grupa ludzi, którzy przejęli pewne cechy i zachowania kleszczy w celu przetrwania w trudnych warunkach środowiskowych.
#### Geneza Symbiozy
Początki tej niezwykłej adaptacji sięgają czasów, gdy pewna populacja ludzka znalazła się w skrajnie niekorzystnych warunkach środowiskowych. Brak zasobów żywnościowych oraz konieczność ukrywania się przed drapieżnikami zmusiły tę grupę do rozwinięcia unikalnych cech przystosowawczych. Na drodze ewolucji, ludzie ci zaczęli przyjmować zachowania przypominające kleszcze, co obejmowało:
1. Miniaturyzację ciała: W wyniku długotrwałej selekcji naturalnej, ich ciała zaczęły maleć, co umożliwiło im łatwiejsze ukrywanie się i mniejsze zapotrzebowanie na energię.
2. Styl życia pasożytniczy: Przetrwanie wymagało od nich przyjmowania pasożytniczego stylu życia. Zamiast polować czy uprawiać ziemię, zaczęli żywić się krwią innych ludzi, dokładnie jak prawdziwe kleszcze.
3. Mimetyzm: Rozwinęli zdolność do kamuflażu, upodabniając się do otoczenia, co umożliwiło im skuteczniejsze unikanie wykrycia przez potencjalnych drapieżników i ofiary.
#### Mechanizmy Symbiozy
Symbioza ta opierała się na kilku kluczowych mechanizmach:
- Anatomia i fizjologia: Ich ciało przeszło znaczną miniaturyzację, przyjmując cechy anatomiczne kleszczy. Rozwinęli specjalne narządy, które umożliwiały im przyssanie się do swoich "żywicieli" i czerpanie z nich krwi.
- Biochemiczne przystosowania: Wykształcili zdolność do wytwarzania antykoagulantów, które zapobiegały krzepnięciu krwi, co pozwalało im na długotrwałe odżywianie się bez wykrycia.
- Społeczna organizacja: Żyli w małych, zorganizowanych grupach, przypominających kolonie kleszczy, gdzie współpracowali, aby zwiększyć szanse na przetrwanie.
#### Etyczne i Społeczne Implikacje
Adaptacja ta wywołała szereg pytań etycznych i społecznych. Czy możemy uznać tych ludzi za pełnoprawnych członków społeczeństwa, mimo ich pasożytniczego stylu życia? Jakie prawa powinny im przysługiwać? Czy ich adaptacja to wynik wyboru, czy konieczność? To tylko kilka z wielu kwestii, które pozostają przedmiotem debaty.
#### Zakończenie
Historia ta pokazuje, jak elastyczna i niezwykła może być ewolucja ludzka. Adaptacja do ekstremalnych warunków potrafi przybrać formy, które wydają się niemożliwe lub wręcz fantastyczne. Przykład symbiozy ludzi i "kleszczy" stanowi fascynujące pole badawcze, które z pewnością dostarczy wielu cennych informacji o granicach ludzkiej adaptacyjności i przystosowawczości.