Wpis z mikrobloga

Ładna pogoda za oknem i zachciało się jeździć #rower do pracy. Pasuje coś kupić
- 10 km w jedną po płaskim terenie
- budżet 1,5-2k PLN max
- waga zawodnika ok 125 kg ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Przeważnie rowery podają max obciążenie 110-115 kg. To nie będzie problem?
  • 6
  • Odpowiedz
Przeważnie rowery podają max obciążenie 110-115 kg. To nie będzie problem?

@basssiok:

Rower ze sztywnym widelcem i kołem na kasetę sobie poradzi, np. Marin Fairfax 1.

Gorzej z amortyzowanymi, bo w tej cenie nie dostaniesz amortyzatora powietrznego który daje się regulować do wagi, i przy takiej wadze trochę strach jeździć na tanim amortyzowanym widelcu.
  • Odpowiedz
@basssiok:
Unibike oficjalnie dopuszcza jeźdźca 120kg i maksymalnie 140kg na rowerze ogółem więc jesteś na oficjalnym limicie.
Osobiście potwierdzam, że schodząc ze 130kg i od ~115 zaczynając ostrzejsze terenowe zabawy - rower wytrzymał bez problemów.
Ale niestety w końcu zaczęli się cenić więc z 2,5k musiałbyś wyskoczyć na całkowitą podstawę.

W zamian sensowny (choć bardzo podstawowy) osprzęt i firma która ma dobre opinie w kategorii "daily".
Mission jak chcesz "kupić
  • Odpowiedz
  • 0
@eeemil

Rower ze sztywnym widelcem i kołem na kasetę sobie poradzi, np. Marin Fairfax 1.

I chyba mamy zwycięzcę. Do jazdy po mieście po ścieżkach rowerowych nic lepszego nie jest potrzebne
  • Odpowiedz
@basssiok: O ramę nie ma co się realnie martwić. Tylne koło może nie dać rady, więc ważne, żebyś o nie porządnie zadbał od początku. Po pierwszych 100-200km (szczególnie pod ciężkim zawodnikiem) nowe koło się ułoży – szprychy „wgryzą” się w kołnierze piasty i poluzują, dlatego trzeba je będzie trochę napiąć. Dobry sprzedawca stacjonarny powinien to zrobić bez pytania w ramach darmowego przeglądu, ale różne są marki, różne sklepy, więc dla
  • Odpowiedz