Wpis z mikrobloga

Jako że znów podnieśli ceny w lokalnej pizzerii to stwierdziłem, że dość tego i czas sie wziąć za swoje wypieki, z ciastem poeksperymentuje, na sos wezmę mutti w puszce, a więc poleci ktoś dobry ser i jakąś szynkę do znalezienia w Lidlu/Biedronce?

#pizza
  • 5
  • Odpowiedz
@papier0ski Ser, weź mozzarellę w zalewie ale potnij w kawałki i niech trochę odcieknie i przeschnie. Szynka, najlepiej zwykłe prosciutto. Co do ciasta przygotuj dzień wcześniej zaczyn - poszukaj pod hasłami bigga/polish albo fermentuj ciasto w lodówce 24h z małą ilością drożdży. Powodzenia!
  • Odpowiedz
@papier0ski jak chcesz smak pizzerkii drożdżowej ze sklepu to 2-3h wyrastania wystarczą. Jak cos bliżej smaku pizzy neapolitańskiej to minimum 24h w lodówce :) różnica w smaku ogromna! Ja zazwyczaj rozkładam ciasto na dwa dni ;) więcej przyjemności.
  • Odpowiedz
@papier0ski: nie rzucaj sie na żadne neapolitańskie wynalazki bo w domu w normalnym piekarniku ci nie wyjdzie, masa ludzi zaczynała od przepisu "pizza by rs" z forum purepc, na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas

tylko sucha mozarella i gotowy sos do pizzy od mutti/cirio, zebys sie nie zrazil, pomidory z puszki bez doprawienia smakują niczym
  • Odpowiedz