Aktywne Wpisy

astralkowa +625
Pamiętam jak ostatnio stałam na przejściu na czerwonym i nic nie jechało, więc część ludzi zaczęła przechodzić. Sama się wahałam, ale potem przypomniałam sobie tekst, że "upadek społeczeństwa zaczyna się od upadku jednostki" i grzecznie poczekałam na zielone xD
#heheszki #przemyslenia #truestory
#heheszki #przemyslenia #truestory

Wilczak +152

![[AKTUALIZACJA] Chat Control politycy znów chcą czytać nasze prywatne wiadomości](https://wykop.pl/cdn/c3397993/fc48c0ce38341877ca018285e053a5f6d5ae28a42b66c8093f27080bd6ac030c,q80.jpg)
źródło: 1000005928
Pobierz@siepan: prędkość ucieczki z czego? Bo np z księżyca jest liczona względem powierzchni księżyca ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kto wie czy za 100 lat na księżycu czy marsie nie będzie autostrad i fotoradarów xD
@miroslaw_anonowski: i twierdzisz, że poruszają się one z różną prędkością? ( ͡º ͜ʖ͡º)
@siepan: oczywiście że poruszają się z różną prędkością. Szczyt mnt Everest porusza się z większą prędkością względem środka ziemi niż dno rowu mariańskiego.
@marcaj: masz rację, ale mimo wszystko odległość między tymi dwoma punktami jest stała. Niezależnie wobec którego z nich zmierzysz prędkość rowerzysty to będzie ona taka sama
@siepan: prędkość ucieczkowa nie jest względem powierzchni(jak żadna kosmiczna) bo nie uwzględnia ruchu obrotowego więc to nawet nie jest bluskie temu co gadasz.