Aktywne Wpisy
Infiniti46 +61
drzewko94 +40
Przeciętna cena Aperol Spritz we Wenecji 4-6 eur (ok 18-27 pln), kawa 1-2 eur (ok 4,5-9 zł)
Przecięzna cena Aperol Spritz nad polskim morzem (patrzyłem na Hel, Jastarnię i Juratę) - wszędzie 35 pln, kawa ok 20 zł.
U nas dochodzi do tego, że w knajpie kupisz pizzę neapolitańską za 40 zł i drugie tyle za zwykłego drinka!
Skąd u nas taka absurdalna przebitka na poziomie 200 a nawet 400 procent w stosunku do krajów zachodnich jeśli chodzie szczególnie o napoje? Jeśli chodzi o jedzenie to w większości jest 1:1. Ktoś powie, że uuu za lokalizacje się płaci. Jak zatem wytłumaczyć, że w takich Włoszech w pięknej Wenecji na morzu potrafi być dwa-trzy razy taniej niż u nas?? XD
Śmiałem się z tego, że ludzie latają do Włoch bo ich nie stać na polskie morze ale to co sie tu od@#$rdala to jakiś mem i nie ma w tym stwierdzeniu żadnego przekłamania. Do tego porównajcie sobie krajobrazy i walory przestrzenne tu a tam XD
Przecięzna cena Aperol Spritz nad polskim morzem (patrzyłem na Hel, Jastarnię i Juratę) - wszędzie 35 pln, kawa ok 20 zł.
U nas dochodzi do tego, że w knajpie kupisz pizzę neapolitańską za 40 zł i drugie tyle za zwykłego drinka!
Skąd u nas taka absurdalna przebitka na poziomie 200 a nawet 400 procent w stosunku do krajów zachodnich jeśli chodzie szczególnie o napoje? Jeśli chodzi o jedzenie to w większości jest 1:1. Ktoś powie, że uuu za lokalizacje się płaci. Jak zatem wytłumaczyć, że w takich Włoszech w pięknej Wenecji na morzu potrafi być dwa-trzy razy taniej niż u nas?? XD
Śmiałem się z tego, że ludzie latają do Włoch bo ich nie stać na polskie morze ale to co sie tu od@#$rdala to jakiś mem i nie ma w tym stwierdzeniu żadnego przekłamania. Do tego porównajcie sobie krajobrazy i walory przestrzenne tu a tam XD
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Czy możecie mi wytłumaczyć jak to jest z tymi bankami energii przy systemie on-grid?
Czy inwertery hybrydowe posiadają jakieś czujniki poboru energii zakładane np. na głowne przyłącze, czy na ślepo pchają energię do sieci po naładowaniu akumulatora i braku zasilania z paneli?
Dopiero zaczynam się interesować tym tematem i wolę tu zadać nawet głupie pytanie, niż słuchać bełkotu marketingowego jakiegoś "specjalisty".
#fotowoltaika #pytaniedoeksperta
Jak w sieci nie ma energii to dom może działać na magazynie. Falownik widzi jaki jest pobór energii i może zadecydować ile wziąć z sieci a ile z magazynu. Ustawisz sobie w tym falowniki jak ma działać, kiedy ładować a kiedy rozładowywać magazyn.
Działanie takiego falownika kosztuje 500-600kWh rocznie
Ja mam ongrid i u mnie słychać szum wiatraka oraz dźwięki stycznika gdy załącza lub przerywa pracę. Wiatrak chodzi tylko gdy trzeba i ma kilka poziomów mocy/głośności.
Najlepiej jest to chyba zamontować w jakimś blaszaku z dala od domu...
U mnie tak jest, zaleta jest taka, że
@hochland od marca do września można na panelach jeździć jeśli trzyma się auto głównie pod domem w środku dnia
@hochland do domu mam 5x35 alu(120m) i od tego mam do garażu 5x10 miedź(30m) i tam jest falownik 8.5kWp i falownik 8.2kW i ładowarka do samochodu 22kW( ale auta moga zazwyczaj brać 11)
A nowa instalacja z falownikiem 10kW jest wpięta prosto w złącze przewodem 5x16 alu bo taki miałem darowany;)