Wpis z mikrobloga

Wie ktoś może jaka papryczka jest w tabasco oryginalnym albo co daje w nim ten niepowtarzalny smacznek i czym można to zastąpić możliwie nie ostrym :D? Ps: które tabasco jest najlżejsze oprócz zielonego ono nie ma tego smaczku
  • 7
@imdejv1: Capsicum Frutescens.Chili Tabasco. Tabasco to sos z dłuuugo fermentowanych papryk i octu winnego. Użyć możesz do niego też innych papryk żeby dopasować ostrość. Ten specyficzny smak to właśnie te długie leżakowanie z solą i dodatek octu. Robiłem ostatnio taki podobny sos tylko z nn papryczek z marketu i wyszło smakowo podobnie.
@imdejv1: Kup dowolne ostre papryczki, dodaj ocet, zagotuj w garnku, zblenduj porządnie, potem przecedź przez sitko i masz podobny sos w pół godziny.Jak wolisz przepłacać to podobny i mniej ostry i łatwo dostępny w mniejszych marketach jak np. stokrotka jest Franks hot souce.