Wpis z mikrobloga

W mojej jednorocznej cytrynie juz od 2 tygodni latają muszki, dzis zobaczyłem, ze końcówki troche zaczynają bladnąć. Lepy na muszki wyłapały sporo ale nadal latają.
Rodzi sie pytanie, kupić dobre podłoże i wymienić w cytrynie czy nie? Mialaby dobre warunki na wiosne do wzrostu oraz pozbyłbym sie muszek.
#ogrodnictwo #ogrod
  • 9
@italia__: Najpierw zorientuj się co to za muszki. Bo nawet jak wymienisz podłoże to jaj muszek przeniesiesz na korzeniach i dalej bedą się plenić. Sprawdź czy to nie jest "muszka Ziemiurka". Pozbądź się jej i dopiero wymieniaj podłoże.
@italia__: rozumiem, że w domu to trzymasz. Jaka temperatura?
Co do ziemi to cytryna lubi gliniaste podłoże. Przy niższych temperaturach liście cytryny żółkną. Niższych mam na myśli poniżej 20. Jak trzymasz na parapecie to może byc tam chłodniej niz ci się wydaje. Swoje robi tez niedobór światła w okresie zimy. Wszystko wróci do normy jak tylko zrobi się ciepło i słonecznie.
Poglądowe zdjęcie mojej cytrynki
asdfghjkl - @italia__: rozumiem, że w domu to trzymasz. Jaka temperatura?
Co do ziemi...

źródło: IMG_7005

Pobierz
@italia__: to nie jest dobra ziemia do cytrusów. Wygląda jak ziemia do kwiatów w doniczkach.
Proponuje jak zrobi sie cieplej zrobić mieszkankę z dodatkiem gliny tak pół na pół. Nie teraz bo nie ma co wywoływac dodatkowego stresu przesadzaniem skoro najpewniej za zimno jej. To młoda roślina tym bardziej narażona bardziej na warunki świetlno temperaturowe.
Przy okazji zmienisz doniczkę na większą. Dobrze też dać co jakis czas nawóz 20-20-20 do wody
@italia__: trochu poczekasz na owoce o ile w ogóle. Upewnij się, też że doniczka ma dobry drenarz. Nie może zalegać na dnie woda, bo dojdzie w końcu do gnicia korzeni. Na zdjęciu ta ziemia źle wygląda. Powinna miec piasek trochę lub troche gliny właśnie. Może to efekt zbytniego wypłukania. Jak ci tej ziemi zostało to spróbuj przesadzić całość do wiekszej donicy i przy okazji zobaczysz jak wygląda bryła korzeniowa i czy