Wpis z mikrobloga

Ekologia jest lewacka. Zmiany klimatyczne prawaków nie dotyczą. Oni mają taką specjalną bańkę i sobie w niej siedzą i jak chcą to mają słoneczko, innego dnia deeeeszcz. ( ͡º ͜ʖ͡º)

#sejm
  • 16
  • Odpowiedz
@mocarny_knur: Alternatywą jest atom oraz coraz lepsze technologie w odnawialnych źródłach energii. Poza tym tutaj nie ma możliwości podejścia "nie ma alternatywy, więc pozostajemy przy tym, co jest". To tak jakbyś chciał powiedzieć, że promieniowanie słoneczne UV powoduje nowotwory i z powodu uciążliwości używania kremów z filtrem należy przestać ich używać oraz pominąć skutki w postaci nowotworu skóry.
  • Odpowiedz
@Bestiariusz coś do mnie nie trafia go porownanie

A ten podatek co ma za zadanie w naszej rzeczywistości?

Że nadal jedyna opcja będzie energia węglowa i będzie cholernie droga z powodu opodatkowania, a na inną nas nie stać bo wydajemy zbyt dużo pieniędzy na energię węglowa z powodu podatku Pigou? Trochę błędne kolo
  • Odpowiedz
@mocarny_knur: Podatek ma za zadanie obniżyć popyt na produkty, których wytworzenie powoduje negatywne skutki zewnętrzne (tutaj w postaci CO2), oraz przeciwdziałać tym negatywnym skutkom zewnętrznym.

Pomijasz fakt, że wartość tego podatku nie znika po jego zapłaceniu. W tym podatku chodzi o to, żeby dochody z niego przeznaczyć na mitygację lub zapobieganie negatywnym skutkom zewnętrznym. W tym wypadku dochody w z tego podatku powinny być przeznaczane na budowę elektrowni jądrowych, odnawialnych
  • Odpowiedz
@Bestiariusz no właśnie, więc o dupę rozbic ten podatek Pigou jak kasę z niego dajemy na 800+ i inne duperele.

A CO2 jest nadal tyle samo co wcześniej, bo energię mieć musimy, a nie mamy innych opcji.

Więc generalnie nie myliłem się mowiac że podnoszenie podatków nie pomaga naturze w żaden sposób.
  • Odpowiedz
@mocarny_knur: Nie do końca, bo część dotycząca popytu działa pomimo błędów polskich polityków. To właśnie do tych polityków należy kierować swoje pretensje, a nie do UE. Ja chcę wierzyć, że nowa koalicja będzie w pełni wykorzystywać potencjał tego podatku, a jeśli nie, to będę ich największym krytykiem.
  • Odpowiedz
@mocarny_knur: Masz pretensje, że, rzekomo, wymogi są nierealne oraz że skutki tych nierealnych wymogów nie są realizowane. Dziwne.

Według mnie nie są nierealne i należy cisnąć polityków, żeby odpowiednio to wdrażali, bo nie chcę mieć tutaj dodatkowych setek milionów ludzi migrujących z miejsc, w których nie będzie dało się żyć.
  • Odpowiedz
@Bestiariusz w tym momencie są nierealne bo nasi czempioni przegapili moment w którym mieli przestać kraść i obudziliśmy się z ręką w nocniku i teraz czeka nas parę lat drogiej energii do momentu aż znajdziemy alternatywę
  • Odpowiedz
@Bestiariusz no pewnie, technologia jest w pyte. 80% całej produkcji energii w Polsce to powinien być atom.

Ale dowalenie w tym momencie podatku od energii raczej nam w tym nie pomoże. Ewidentnie podatek Pigou nie robił wrażenia na politykach, więc teraz też nie zrobi, dlatego w naszej polskiej rzeczywistości podatek Pigou nie jest skuteczny.
  • Odpowiedz
@mocarny_knur: Uwierz mi, że nie jesteśmy wyjątkowi i prawa ekonomii nas też dotyczą. Teraz od polityków zależy jak wiele za to zapłacimy. Politycy to my, więc sami będziemy sobie winni, jeśli ich nie zmusimy do działania podłóg naszych ekonomicznych interesów.
  • Odpowiedz