Wpis z mikrobloga

#smarthome #xiaomi #xiaomismarthome

Chcę zrobić sobie "smart home".

Ktoś ogarnął cały system na np. centralce Xiaomi Smart Home Hub 2 i do niej podpinał resztę diwajsów typu czujniki ruchu (i włączanie pasków LED)?

Chciałbym dużo rzeczy zautomatyzować, dodać sobie czujniki temperatury, otwarcia drzwi/okien itp.

Z tego co widzę to Xiaomi wychodzi w miarę dobrze cenowo.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dokładnie. najlepiej Home assistant i wtedy możesz integrować ze sobą urządzenia wielu producentów. Nie zamykasz się w jednym ekosystemie. Jak zaczniesz inwestować w jedne urządzenia np xiaomi to prędzej czy później trafisz na przypadek, że brakuje Ci jakiegoś rozwiązania/urządzenia, a które występuje u innego producenta.
Do tego możliwości HA są olbrzymie.
  • Odpowiedz
@who_cares2: Nieprawda, protokół to nie wszystko. Fizycznie urządzenia Zigbee będą w stanie komunikować się z tą bramką, ale nie ma żadnej gwarancji, że będzie ona je obsługiwać. To jest jeszcze kwestia integracji software'owj konkretnego urządzenia końcowego w koordynatorze (bramce).

Takie rzeczy najlepiej sprawdzać dokładnie - które urządzenia zadziałają "od kopa" z którą bramką/aplikacją.
Albo, dla większej swobody (ale też więcej pracy na początek) Home Assistant i bardziej otwarty kontroler Zigbee
  • Odpowiedz
Home Assistant i bardziej otwarty kontroler Zigbee jak np. Conbee - wtedy np. oprogramowanie zigbee2mqtt, które już obsłuży baaardzo wiele urządzeń od różnych producentów.

@hulajberet: Tylko, że to są rozwiązania dla geeków a nie zwykłego Kowalskiego, który chce działającego urządzenia bez jakiegoś grzebania w aplikacjach itd.
  • Odpowiedz
@who_cares2: Dlatego napisałem poniżej, żeby sprawdził sobie dokładnie co chce zrobić i czy dana bramka/producent/aplikacja mu na to pozwolą. Ale chciałem zaznaczyć, że bramka Zigbee nie "musi" działać z urządzeniami Zigbee nie od Xiaomi
  • Odpowiedz
Jeszcze jedna ważna sprawa. Xiaomi będzie oparte o chmurę, jeśli się nie mylę. Więc w przypadku awarii internetu nie będzie Ci działać.
  • Odpowiedz
Ale chciałem zaznaczyć, że bramka Zigbee nie "musi" działać z urządzeniami Zigbee nie od Xiaomi

@hulajberet: Masz rację nie musi bo Xiaomi mogło zablokować taką możliwość żeby kupować tylko gadżety od nich.
Trochę przeczy to wzajemnej konkurencji ale co tam chińczyk - pewnie ma to gdzieś.
  • Odpowiedz
@who_cares2: Być może. To wszystko kwestia tego co się chce osiągnąć. Jak posiedzi rok w temacie to się okaże szybko, że możliwości takiej aplikacji xiaomi czy innej są ograniczone. I wtedy zainteresuje się HA a może się okazać, że będzie trudno czasem zintegrować jakieś urządzenia. Przeszedłem dokładnie taki proces. Miałem pełno wtyczek i żarówek xiaomi/yeelight i zaczęło mi brakować pewnych funkcji, opcji. Jak zacząłem się bawić HA to się okazało,
  • Odpowiedz
@dra-cit: Wiadomo każdy musi przeanalizować sobie to co potrzebuje.
Dzisiaj to pewnie warto brać bramką z obsługą Matter, które mimo iż raczkuje to ma być standardem komunikacji.
  • Odpowiedz