Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z Was orientuje się, czy istniej coś takiego jak spowodowanie dźwiękiem, że mamy ochotę na (w zależności od stosowanego dźwięku) coś słodkiego albo słonego?

Wiem, że kiedyś o czymś takim czytałam, ale nie pamiętam, czy chodziło jedynie o częstotliwość, czy wiązało się z tym coś więcej.
  • 3
Coś mi się udało znaleźć. Tutaj ogólnie:

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2014/mar/11/sound-affects-taste-food-sweet-bitter

tu przykład dwóch częstotliwości, które wpływają na smak gorzki i słodki:

http://www.condimentjunkie.co.uk/bittersweet/

a tu, na przykłądzie tego, co robił Heston Blumenthal (kucharz molekularny):

http://blogs.scientificamerican.com/food-matters/2013/09/04/pitchfork-the-relationship-between-sound-and-taste/