Wpis z mikrobloga

@sspiderr: paaaaaanie. ci co piszą żeby #!$%@?ć żydów, wysyłać ich do gazu, czy robić cokolwiek innego nieprzyjemnego to nigdy w życiu na oczy Żyda nie widziało. #!$%@? mnie za to robienie z tego halo o antysemityzmie. hasło na krakowskim bloku - #!$%@?ć żydów jest tak samo antysemickie jak #!$%@?ć Stal Stalowa Wola. bo nie o Żydów tu chodzi, tylko o ksywkę 'tych drugich', nie wiem dlaczego niektórym tak ciężko to pojąć.
hasło na krakowskim bloku - #!$%@?ć żydów jest tak samo antysemickie jak #!$%@?ć Stal Stalowa Wola. bo nie o Żydów tu chodzi, tylko o ksywkę 'tych drugich', nie wiem dlaczego niektórym tak ciężko to pojąć

@Ian_Ard: A czy sam fakt, że "tych drugich" wyzywa się od Żydów (i traktuje sie to właśnie jako wyzwisko, jako obelgę) nie jest sam w sobie antysemicki?
@raj: Cracovia jest klubem założonym przez Żydów. stąd ta nazwa. z resztą, czy jeżeli powiem koledze który nie chce mi pożyczyć 5zł (chociaż ma) że jest Żydem, to też antysemityzm? a gdybym powiedział że jest Szkotem, to byłby antyszkocizm? :>

edit: z resztą kibice Cracovii, w przeciwieństwie do kibiców z Łodzi, nie wstydzą się swego żydowskiego 'pochodzenia', wołając na siebie Jude Gang, więc samo żydostwo nie jest tu obelgą.
czy jeżeli powiem koledze który nie chce mi pożyczyć 5zł (chociaż ma) że jest Żydem, to też antysemityzm?

@Ian_Ard: A jaki związek ma fakt, że nie chce ci pożyczyć 5 zł, z byciem Żydem?

Jeżeli mówisz mu, że jest Żydem dlatego, że nie chce ci pożyczyć 5 zł, to jest to ewidentny antysemityzm, opierający sie na stereotypie "Żyd = skąpiec".

Jest tak nawet w przypadku gdyby ten kolega faktycznie był Żydem,
@raj: więc odchodząc od Żydów (bo mam wrażenie, że to najbardziej wyczulony pod swoim względem naród świata, o którym można mówić jedynie dobrze albo wcale, bo w innym przypadku to zawsze antysemityzm), dowcipy o skąpych Szkotach to przejaw bezdyskusyjnego rasizmu opierającego się na stereotypie Szkot = skąpiec?

wracając jednak do świata obelg kibicowskich, które obiektywnie patrząc są złe same w sobie, niezależnie w kogo są wymierzone, ale nie o tym mowa,
dowcipy o skąpych Szkotach to przejaw bezdyskusyjnego rasizmu opierającego się na stereotypie Szkot = skąpiec?

@Ian_Ard: tak.

co magicznie przemienia nieantysemickie - #!$%@?ć Cracovię, w bezdyskusyjnie antysemickie #!$%@?ć żydów?

To, że dosłowne znaczenie napisu "#!$%@?ć Żydów" jest właśnie takie, jak napisano - #!$%@?ć Żydów. Nikt nie ma obowiązku wiedzieć, że chodzi o Cracovię.

a gdyby tak jeszcze raz zmienić tych nieszczęsnych Żydów na Szkotów, czy to hasło byłoby antyszkockie?

Tak.

a