Wpis z mikrobloga

Belgian Blue to rasa mięsnych krówek z Belgii. Nazwa odnosi się do ich umaszczenia, które z reguły jest koloru niebiesko-szarego, z rzadka zdarzają się też inne odcienie. Rasa powstała po skrzyżowaniu lokalnych krówek belgijskich z angielskimi krówkami rasy Shorthorn. Powstały w ten sposób krówki z dość niezwykłą mutacją, dzięki której stały się dość sławne na całym świecie. Przedstawiciele Belgian Blue posiadają bowiem tzw. "podwójne umięśnienie", które nadaje im wygląd krówkowych Pudzianów. Zwiększona zawartość tkanki mięśniowej idzie w parze z wyjątkowo małą ilością tłuszczyku. Za ten stan rzeczy jest odpowiedzialny zmutowany gen białka miostatyny, który normalnie hamuje nadmierny rozrost mięśni. Do budowy swojej masy mięśniowej krówki potrzebują pasz wysokoenergetycznych i skoncentrowanych, są więc z pewnością droższe w hodowli od innych ras. Jeśli chodzi o wagę, buhaje mogą osiągnąć nawet 1200, krówki zaś 900 kilogramów.

#necrobook #krowkowalista #krowkiboners
Loskamilos1 - Belgian Blue to rasa mięsnych krówek z Belgii. Nazwa odnosi się do ich ...

źródło: Belgijska-Bialo-Blekitna

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach