Aktywne Wpisy
Balonowy21 +5
#polityka #wybory #sejm Nie jestem za PiS i nie interesuje się zbytnio polityką, ale wydaje się, że najbliższe 4 lata będą ciężkie dla przeciętnego Polaka.. Tak naprawdę to powrót do okresu rządów 2007-2015, kiedy ponad 2,5 mln osób bylo bez pracy, na nic nie było pieniędzy, a miliony osób planowało emigrację z zielonej wyspy Herr Tuska... Warto dodać, że podwyżki emerytur były na poziomie 2 (słownie:dwóch) złotych, a wiek emerytalny wynosił 67
Suheil-al-Hassan +13
Ej, a poważnie, wydajecie czasami dźwięki? Siedzę sam w mieszkaniu, i tak sobie np. robię "bibibibibi" albo "kykykyky". Nie za często, jak mi się nudzi. To chyba z samotności, żeby nie zapomnieć jaki mam głos.
Art. 173.
Sądy i Trybunały są władzą odrębną i niezależną od innych władz.
Art. 194.
Trybunał Konstytucyjny składa się z 15 sędziów, wybieranych indywidualnie przez Sejm na 9 lat spośród osób wyróżniających się wiedzą prawniczą. Ponowny wybór do składu Trybunału jest niedopuszczalny.
Prezesa i Wiceprezesa Trybunału Konstytucyjnego powołuje Prezydent Rzeczypospolitej spośród kandydatów przedstawionych przez Zgromadzenie Ogólne Sędziów Trybunału Konstytucyjnego.
To teraz jak TK jest niezależny jak wszystkich członków wybiera Sejm, a z których wybiera Prezydent sobie Prezesa jak na targu? Wg mnie jest bardzo zależny.
#polityka #prawo #kiciochpyta
Przede wszystkim KRS odpowiada za awanse sędziowskie i powołania rzeczników dyscyplinarnych, rozpoznaje odwołania od niektórych decyzji prezesów (obecnie powoływanych przez ministra), opiniuje i wyraża zgodę na niektóre decyzje MS mające wpływ na sytuację poszczególnych sędziów.
Jeden problem to powołania, a drugi to wpływ, jaki ta KRS ma na sędziów w trakcie ich kariery zawodowej.
Sędzia TK jest powoływany przez Sejm, ale