Wpis z mikrobloga

@Krupier ogórek kiszony kisi się dłużej i „we własnym sosie”, ogórek kwaszony jest zalewany kwasami, kisi się krócej, szybciej trafia na półki, jest bardziej opłacalny dla producenta, ma uboższe wartości odżywcze niż kiszony.
ogórek kiszony kisi się dłużej i „we własnym sosie”, ogórek kwaszony jest zalewany kwasami, kisi się krócej, szybciej trafia na półki, jest bardziej opłacalny dla producenta, ma uboższe wartości odżywcze niż kiszony.


@denwood: powielasz mity. Nie rób tego.

Ale spoko, tez byłem kiedyś przekonany, że to dwa zupełnie inne produkty. Grunt to nie tkwić w błędzie.
sporo źródeł wykazuje różnice w procesie


@denwood: chyba z dupy blogasków, na których każdy może sobie napisać co tylko chce.

Nawet w normie żywieniowej masz wprost napisany proces kwaszenia, a nie kiszenia.

To, że producenci mogą kombinować to inna bajka, ale w takiej sytuacji możesz równie dobrze kupić kombinowane ogórki podpisane jako kiszone.