Wpis z mikrobloga

Cześć.
Pytanie. Chciałem zrobić sobie ogrodzenie do domu, dostałem wycenę, wszystko spoko itd, ale nurtuje mnie jedna rzecz.

Średnica drutów: 4,0mm
Tolerancja grubości drutu +/-5 %. (czyli +/- 0,2mm!! To bardzo dużo! Od znajomego wiem, że producenci drutu dają tolerancję około 0,5% na drucie 4,0mm)

I jestem PEWIEN, że to wcale nie jest średnica drutów 4,0mm, tylko właśnie 3,8mm. No #!$%@?.
Skoro tolerancja +-5% to nie znaczy, że niektórzy nie powinni dostawać więcej niż 4,0mm, a nie że wszyscy dostają 3,8mm?
Czy to jest zgodne z prawem, że oni wcale nie produkują 4,0mm tylko 3,8mm?
To jest 5% na średnicy drutu, ale na wadze to jest 10,7% różnicy w masie. Dużo.

Kiedyś miałem taką sytuację, że kupowałem na aliexpress karty i gościu pisał, że są normalnego rozmiaru +-5mm. No i co? Przyszły dokładnie 5mm mniejsze. Poczytałem komentarze pod aukcją i okazało się, że wszyscy dostają mniejsze o te 5mm, a nie było ani jednej osoby, która dostałaby 5mm większe. Stwierdziłem, że chińczyk robi w #!$%@?, zgłosiłem dysputę i dostałem 100% zwrotu (więc aliexpress chyba przyznał mi rację).

Jak będzie w tym przypadku? Czy takie praktyki od producentów ogrodzeń są legalne? (powtarzam: jestem PEWIEN, że jest to ogrodzenie 3,8, a nie 4,0). Na CHOLERĘ pisać 4,0, jeśli to nie jest 4,0. Piszcie po prostu 3,8mm i nikt do nikogo nie będzie miał pretensji.

#pytaniedoeksperta #pytanie #kiciochpyta
  • 2
  • Odpowiedz
@Fifth_Element: Myślę, że nie ma najmniejszych szans, żebyś wyczuł różnicę między 3,8 a 4,0 mm, ani, żeby miała ona jakikolwiek wpływ na jakość użytkowania. Zwróć lepiej uwagę na jakość zgrzewów, bo to jest istotne. Robiłem ogrodzenie na raty, dokupiłem kilka paneli w supermarkecie i po pięciu latach niektóre zgrzewy puszczają, podczas gdy te od porządnego producenta, kupione w lokalnej hurtowni trzymają się bez zarzutu.
  • Odpowiedz