Aktywne Wpisy
Merck_1ae7 +129
Runaway28 +79
#przegryw Wiecie co jest najgorsze w fizycznej pracy? Nie to że sama w sobie jest fizyczna ( zależy też od stopnia jak bardzo ciężka nie jest), a to że po niej kompletnie nie chce się niczego, często jedyne na co mam ochote to cos obejrzeć polurkować tag i iść spać. Czasami próbuję coś robić nawet po ciężkim dniu w pracy, jakoś się rozwijać, jednak nie dam rady ani fizycznie ani psychicznie.( ͡
Drugi
Trzeci dzień zmagań Savoy ku zjednoczeniu Włoch
Wojna z Trierem zakończyła się zdobyczą terytorialną dla Brandenburgii(ich rdzenna prowincja)
W czasie kolejnych 16 lat skupiłem się na pielęgnowaniu stosunków z krajami w Europie, zerwałem sojusz z Neapolem, bo za pewnie się czuł ten kraj, mając mnie przy sobie.
Trwa aneksja Sieny 1527
Tak jak się spodziewałem... Neapol wciągnął mnie do wojny z Aragonią, a pośrednio z Francją.
Poszło o Sycylię i jedną z prowincji Aragonii.(Pośrednio, gdyż Neapol był w sojuszu z Kastylią a ja z nimi, dostałem call to arms, niestety musiałem skorzystać.)
Wojna przebiegła IDEALNIE, do koalicja doszła Austria oraz Anglia, Francja została pozamiatana BTW Francja jest protestancka(WTF) stąd też niepokoje religijne pozwoliły na wzniecenie buntu(pomogłem w tym).
Największa bitwa która zdecydowała o losie wojny została stoczona w Charolais, gdzie 145 tys koalicjantów biło się z 80 tys armią francuzów do ostatniej chwili(paska morali). Ta bitwa uszczupliła moją armię z 60 tys do 7 tys :( stąd też w tym momencie wojna dla mnie się skonczyła, lecz sojusznicy dokończyli dzieło.
1539
Wynik wojny powyżej, czuje niesmak, bo mimo wszystko chciałem prowincje Dauphine, no ale to nie była moja wojna, tylko w niej pomagałem.
Burgundia wolna, Francja spłukana, oczyszczona z wojska, więc na 5-10 lat spokój, do tego trwa rewolucja religijna tam.
Aragonia straciła teren Sycylii
Nowy porządek w Europie, czuje, że Burgundia wejdzie w stan wojny jeszcze nie raz z Austrią czy Francją.
Mnie interesuje Państwo Kościelne, czekam tylko na dobry moment i atakuje papieża, by zdobyć Prowansje oraz Rzym.
Jeszcze dziś powinienem zrobić czwarty odcinek zmagań.
skrót:
Wojna z Trierem, Brandenburgia odzyskuje utracone ziemie.
Wojna z Aragonią i Francją, wygrana dzięki wielkiej koalicji.
Francja traci status państwa hegemona, wolna Burgundia.
Cel wojny z Państwem Papieskim, by zdobyć Rzym oraz Prowansje.
Mamy silnego wspólnego sojusznika Kastylię która na ten moment stoi po stronie Państwa Papieskiego.
Gdyby był ktoś zainteresowanym śledzeniem progresu ku chwale Italli zapraszam do tagu Savoy.