Wpis z mikrobloga

Fajny ten rynek kart graficznych. Jak chcesz się na boku bawić w zabawki takie jak ESRGAN czy Stable Diffusion to jesteś skazany na Nvidię, bo wsparcie dla AMD jak i Intela w tej kwestii leży i kwiczy. Z czego od Nvidii masz do wyboru albo serię 30 gdzie 16GB RAMu dostępne jest tylko w kiepskiej 3060, gdzie mocniejsza 3070 ma tylko 8GB, i serię 40 której nawet nie ma co brać pod uwagę, 4060 z mniejszą szyną pamięci niż 1060, śmiech na sali.

Z czego wymagania VRAM są tylko i wyłącznie winą leniwych deweloperów którzy uznają że jak PS5 i XSX mają od cholery dostępnego VRAMu to można olać optymalizację na pecety no bo jak każdego stać na PS5/XSX to każdego stać na podobnego peceta, co nie? Bo to nie jest tak że konsole są sprzedawane ze stratą którą odrabia się droższymi grami a rynek pecetów musi sprzedawać sprzęt po pełnej cenie, o windowaniu cen nie wspominając?

#pcmasterrace #komputery
  • 12
  • Odpowiedz
którzy uznają że jak PS5 i XSX mają od cholery dostępnego VRAMu

a mają? bo te 16GB(z czego 2.5GB odpada na system dla xboxa x) to jest wspólnie vram i ram.
czyli 13.5GB dla gier, i tu musi się zarówno ram jak i vram zmieścić.

jak gra użyje 8GB ramu to zostanie raptem 5.5 dla grafiki
@supra107:
  • Odpowiedz
  • 0
@10129: No to w takim razie skąd takie niedorzeczne wymagania VRAMu w grach które na logikę powinny chodzić nawet na kartach z 6GB VRAMu ale na takich kartach nagle mają problemy? Jeżeli przeciętnie gry na PS5/XSX wykorzystują jakieś 6GB VRAMu to taka 3070 powinna być wystarczająca, a czasami nie jest.

Skąd to się bierze? Jakoś architektura współdzielonego RAMu w konsolach jest inna niż dedykowany RAM/VRAM w pecetach gdzie VRAM wymaga większego
  • Odpowiedz
@supra107: myślę, że jest tak że priorytetem są konsole, a PC jest traktowane po macoszemu. No i to patologiczne podejście, że wypchać jak najszybciej, a potem się zateguje
  • Odpowiedz
@supra107: Producenci rynku PC przestrzelili sobie oba kolana a teraz narzekają że sprzęt nie schodzi. Zaskakujące że najlepiej na tym wszystkim wychodzi... Intel xD Nie dość że deweloperzy sterowników Arc okazali się być wręcz bogami z wersji na wersje dorzucając kolejne procenty wydajności, to jeszcze platforma LGA 1700 jest bardziej opłacalna niż AMD AM5. Chcesz dalej jechać na DDR4? Proszę bardzo. Chcesz tani procesor? Proszę bardzo.
  • Odpowiedz
myślę, że jest tak że priorytetem są konsole, a PC jest traktowane po macoszemu

@vulcanitu: Ciężko nie zmienić priorytetów gdy przez jakieś dwa lata rynek komputerów do gier został całkowicie zezłomowany. Wielu graczy przeszło na konsole i na nich zostaną.
  • Odpowiedz
  • 0
@ReeceWithouterpoon: To myślę że taka 3070 mnie w pełni zadowoli, i w grach i w zastosowaniach ML. Pewnie kupię też lepszy, nowszy zasilacz żeby móc przełożyć stary do serwerowego, i jednak się skończy na kupieniu wszystkiego do nowej karty, bo budę już kupiłem. xD
  • Odpowiedz
@supra107: duży plus 3070 to jej niewygórowane zużycie prądu, a jak znajdziesz model w którym można podnieść power limit więcej niż 10% to po UV z OC można z takiej karty 70ti zrobić.
Gddr6 fajnie się podkręca: odpalasz bencha w tle i podnosisz powoli takty w afretburnerze, jak zaczną się pojawiać artefakty to zostajesz przy poprzednim. Prawdopodobnie dojdziesz do przepustowości podobnej do gddr6x, jeśli będziesz potrzebował. Ale te +500mhz można dawać
  • Odpowiedz