Wpis z mikrobloga

To jak wykopki, ostatnio cos pada narracja o legendarnej ukrainskiej kontrofensywie o ktorej slyszymy od marca.
Ze strony Ukrainskiej juz pojawiaja sie negatywne filmiki z frontu ktorych celem posrednim może być uswiadomienie społeczenstwu ze nie idzie zbyt dobrze.

Skrzypczak we wczorajszych didaskaliach sugeruje ze na jesien tego roku, presja USA i Chin oraz zmęczenie obu stron konfliktu wojną, doprowadzi do zawieszenia broni i proby rozmow pokojowych. Biden ma rowniez wybory w 2024, moze chciec doprowadzic do jakiegos rozwiazania i tym promowac swoja prezydenture. Stany ciagle dozbrajaja Ukraine aby rownoważyc sily - czyli tak zeby nie przegrala, ale tez nie wygrala. A na przelom na froncie raczej sie nie zapowiada dla zadnej ze stron, bo ani Ukraina ani Rosja - nie moga wygrac tej wojny.

#ukraina #rosja #wojna
Dorodny_Wieprz - To jak wykopki, ostatnio cos pada narracja o legendarnej  ukrainskie...

źródło: z26902531AMP,18-03-2021--Anchorage--Alaska--rozmowy-chinsko-ame

Pobierz

Czy w tym roku dojdzie do zawieszenia broni? (nawet na pare dni)

• Tak 27.5% (66)
  • Nie 72.5% (174)

Oddanych głosów: 240

• 12
  • Odpowiedz
@Dorodny_Wieprz: nie wiem czy będzie jakieś zawieszenie, ale jestem przekonany o przekonanie, że ukraina nie odzyska w całości swoich terenów. Obym się mylił ale jak coś nie pyknie to w #!$%@? to tak na prawdę mam. Ja chce tylko igrzysk.
  • Odpowiedz
Nagle wolski to poważny osintowiec że tak go cytujecie bo wpasowało się w narrację? Szkoda że ten film nie pochodzi z oficjalnych kanałów Ukrainy xD

@dedler123: Nie. Ten filmik akurat lata już u każdego. Widziałem go już przedtem na zagranicznych kontach twitterowych i się w sumie zastanawiałem czy go wrzucać. Wróciłem wieczorem, odświeżyłem twittera i akurat od wolskiego był na pierwszym miejscu więc wrzuciłem. Dodatkowo Wolski ma spore grono odbiorców
  • Odpowiedz
@Koniasz: Wszystko spoko tylko Wolski napisał że Ukraińcy udostępnili ten filmik i uważa że zaczynają usprawiedliwiać sobie porażkę na Zaporożu, po czym po chwili przyznał że się mylił bo ten film nie jest udostępniany przez oficjalne kanały Ukrainy, a na wykopie widzę już któryś wpis który go cytuje i powiela tę narrację, którą on sam obalił.
  • Odpowiedz
nie wiem czy będzie jakieś zawieszenie, ale jestem przekonany o przekonanie, że ukraina nie odzyska w całości swoich terenów

@Monsanto93: Ukraina odzyska wszystkie terytoria, albo nie odzyska żadnych i będzie wiecznie w takim stanie jak w latach 2014-22. Prawo międzynarodowe po prostu nie uznaje innych przypadków.

I jakieś warunkowe uznanie utraty terytoriów wojną będzie zajebiście niebezpiecznym precedensem - Kaszmir już czeka. Tajwan też. Połowa Afryki również. Bliski Wschód. Nieprzypadkowo Ruscy próbują to na wszelkie sposoby legalizować jakimiś referendami i innymi gównami - bo przecież Ruscy sami stanowili swego czasu
  • Odpowiedz
@missioncritical: czas gra na niekorzysc Ruskich? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Kazdy chyba mozliwy wojskowy (czy to Polski czy zagraniczny) w kazdym mozliwym wywiadzie potwierdza ze jest dokladnie odwrotnie wiec grubo pojechales ze swoja teoria. Im dluzej Ukraincy czekaja tym mocniejsza obrone maja Rosjanie. Oni dzieki temu odbudowuja swoje sily, szkola zmobilizowanych i uzupelniaja jednostki i sa jeszcze bardziej gotowi do walki.
  • Odpowiedz
czas gra na niekorzysc Ruskich? xD Kazdy chyba mozliwy general w kazdym mozliwym wywiadzie potwierdza ze jest dokladnie odwrotnie. Im dluzej Ukraincy czekaja tym lepsza obrone maja Rosjanie.

@Dorodny_Wieprz: w krótkiej perspektywie mogą wykopać więcej okopów, ale ludzi im ubywa, a budżet już się mocno chwieje. Ukraina w międzyczasie będzie dostawać kolejne transze pomocy.

Tak więc tak - jeśli jakiś generał mówi o tym, że ruscy się okopują, to ma
  • Odpowiedz