Wpis z mikrobloga

Hodował ktoś rybika/rybiki? Da się jakoś zauważyć, czy on się odżywia? Zrobiłem mojemu ściółkę z płatków owsianych, mąki grahamki, skrawków ręcznika papierowego, farfocli bawełnianych i mokrego płatka kosmetycznego - ale nie mogę zauważyć, by coś żarł. :)
#terrarium #owady #robaki
  • 4
  • Odpowiedz
@ohwell: Pokarm rybika cukrowego stanowią produkty zawierające skrobię i inne polisacharydy: kleje organiczne, resztki ze stołu, cukry, a także martwe owady (owadzi pancerz zawiera chitynę – polisacharyd). Zdolność trawienia celulozy umożliwia rybikom zjadanie papieru. Rybik może przeżyć około roku bez pożywienia[2].
  • Odpowiedz
@GraveDigger: Ani trochę - nie widzę (przez lupę x5) też niczego, co można by wziąć za odchody.
Koleś czasem obiegnie "terrarium" (z opakowania po pasztecie z lidla) i potem chowa się pod fałdą płatka kosmetycznego (dbam, żeby był wilgotny).
@GraveDigger To "dzikus" z pionu hydraulicznego, który wpadł mi do wanny. Może żarł tylko izolację cieplną i nie zna innego pokarmu?
  • Odpowiedz
@GraveDigger: Złapałem drugiego, jest większy i zostawia odchody (czarne "kropki"), ale za cholerę jego też nie mogę nakryć w sytuacji kojarzącej się z jedzeniem. Dwa razy zaobserwowałem, jak się "skanują" antenkami, bez agresji, unikają się; nowy zajął norkę starego pod stertą ścinków z papieru i bawełnianych płatków kosmetycznych. Kupiłem im klej roślinny ("szkolny"), może im zasmakuje jak piszą w necie.
  • Odpowiedz