Wpis z mikrobloga

Miałem na swoim PC Windows 11. Wkurzało mnie parę funkcji więc zainstalowałem sobie W10.
Teraz mam taki problem, że kiedykolwiek spróbuję zrobić restart kompa. Np.: "uruchom ponownie" w windowsie, jak wejdę do biosa i coś zmienię zrobię "save&reset" to nie odpala mi monitorów. Jest ciemno. System się uruchamia bo widzę po klawie RGB(t), że w trakcie ładowania systemu jest tęcza, a potem ładuje mój profil. Ale monitory ciągle nie dostają sygnału. Dopiero wyłączenie kompa i włączenie go ponownie powoduje, że widzę co się dzieje na monitorach.
Oczywiście przed formatem wszystko było OK, a jedyna zmiana jaka nastąpiła to windows na dysku.
Ktoś wie co to może być?

#pcmasterrace #komputery #it
  • 7
  • Odpowiedz
@Pshybysz podaj pelny config sprzetu.

Baterie na mobo wymien, bios aktualny? Jak ostatni, to sprobowalbym downgrade o jeden nizej, przywróć domyslne ustawienia biosu...
  • Odpowiedz
  • 0
@oldskul:
CPU: I7 - 10700K
GPU: RTX 3080 Gaming X (msi)
MoBo: Asus tuf gaming z590 plus
Dysk z OS: Sk Hynix BC501
RAM: 32gb HyperX

Bios aktualny, Bateria niedawno wymieniana, dzisiaj spróbuję cofnąć bios do defaultów
  • Odpowiedz
@Pshybysz zestaw bardzo porzadny, zakladam, ze zasilacz tez. Karta dobrze podpieta do zasilacza?

Przeczytalem jeszcze 2x to co napisaleś.

1.W autostarcie czy procesach - nie ma nic podejrzanego?

2. Zarzucamy system file checker scan:

Start/cmd (uruchom jako administrator)i w wierszu polecen:

sfc /scannow

Jak skonczy skanowac, wyrzuci info i raport, potem restart.

Jak nie zadziała to jedziemy dalej.

3. Teraz trochę grubsza akcja, znowu jako administrator uruchomiamy wiersz polecen i wklepujemy:

DISM.exe
  • Odpowiedz
  • 0
@oldskul: Whoa, Dzięki za taką wyczerpującą odp. Miałem pisać właśnie update, że reset biosa do defaultów rozwiązał problem. Albo mocno zmniejszył jego częstotliwość - w każdym razie jak zrobiłem z 3-4 reboot to 100% success.
Z tego co zauważyłem to profil XMP na RAMach mi przeskoczył i był załadowany dla 4000MHz, gdzie u mnie zegar jest na 3600. Nie wiem czy to to, ale może miało wpływ.
  • Odpowiedz