O co chodzi z tym identyfikowaniem się z klubem zagranicznym i takie przeżywanie inb w Katalonii czy gdzieś jakiegoś derby Manchesteru?
Pytam, bo widzę tu na wykopie znowu jakaś wielka wojne real-barca i zastanawia mnie skąd ten fanatyzm?
Zwiazek z klubem z twojego miasta rozumiem bo stoi za tym coś więcej niż tylko kwestia czysto piłkarska- takie kibicowanie to przejaw lokalnego patriotyzmu i przywiązania do lokalnej społeczności (ja tak przynajmniej miałem i mam)
Ale o co chodzi z takim fanatycznym kibicowaniem Realowi czy Barcie, czemu ktoś to przeżywa, skoro nie ma praktycznie żadnego związku z Katalonia czy Kastylią?
Rozumiem, ogladac ulubiony klub zagraniczny, bo sam lubię Lazio i im jakoś tak kibicuje od lat, ale nie rozumiem tego fanatyzmu wobec zagranicznych klubow.
Jakie jest jego źródło? jakieś wspomnienie magiczne z dzieciństwa?
Może mi ktoś z takich fanatycznych kibiców klubu zagranicznego wyjaśnić?
@Niemamwiedzy A o co chodzi z słuchaniem zagranicznej muzyki i jaraniem się jakimś piosenkarzem z drugiego kontynentu? Dlaczego zamiast polskich seriali Polacy oglądają jakieś zagraniczne i potem o nich żywiołowo dyskutują? Po cholerę ktoś je jakoś sushi skoro to nie polskie danie? Serio według ciebie logiczniejsze jest kibicować komuś bo akurat tam się urodziłeś niż samemu świadomie dokonać wyboru?
@ekjrwhrkjew no logiczniejsze dla mnie jest to że kibicuje mocno Radomiakowi bo byłem za gowniaka na ich meczach, widziałem ich na żywo, doświadczyłem stadionowej atmosfery czując przez to związek z lokalna spolecznoscia i tym klubem niż przeżywanie wojenek rzymskich klubów z uwagi Lazio, które oglądam jedynie w tv.
Nie chodzi mi o kibicowanie, bo sam mam sympatie (o czym zresta napisalem) co do klubow zagranicznych a o ten zaciekły fanatyzm jaki
@ekjrwhrkjew przecież kolega nie pisze o kibicowaniu, a o kibolowaniu tj. jak tu określa fanatyzmie, jawnej nienawiści do klubu i kibiców drugiego klubu. Coś czego nie do końca sam rozumiem przy nawet piłce lokalnej, a co dopiero przy kibolowaniu identyfikując się z klubem z drugiego końca kontynentu. Pytanie jak najbardziej zasadne.
@Merdarion_PL Równie dobrze można zapytać czemu Polacy kłócą się jeżeli w stanach są wybory, przecież nie mają na nie wpływu, ani nie maja związku z żadna partią. Widocznie tak lubią ¯_(ツ)_/¯
@thority: powiem więcej, ja swojej lokalnej drużyny nie lubię, nie dość że grają tam najgorszy typ ludzi ( oskarki, którym wszystko się należy), herb mają gówniany, stadion przy cmentarzu i kościele, to w piłkę grać nie potrafią ( biją się o utrzymanie w A klasie xD). To dlaczego,mam im kibicować? Wedle, tego wpisu powinienem, bo lokalnaヽ(☼ᨓ☼)ノ
@Zi3L0nk4 no ok. nie czujesz zwiazku z drużyną lokalna i z lokalna spolecznoscia. Ale co powoduje że jesteś w stanie fanatycznie uwielbiać jakiś klub z drugiego końca europy? wystarczą same milw wspomnienia w tv żeby potem pisać w necie #!$%@?ć farseloniarzy i kłócić się jak nie wiem co?
tak. To była satyra co do formy. natomiast tresć wskazuje, że albo masz pewne problemy z czytaniem albo jednorazowo dopadła Cie pomroczność jasna.
Ale co powoduje że jesteś w stanie fanatycznie uwielbiać jakiś klub z drugiego końca europy?
@Niemamwiedzy: nie no bez przesady, Pogoń Szczecin to co najwyżej w przypadku Zi3l0nk4 na drugim końcu Polski jest. ( ͡°͜ʖ͡°) To akurat koneser jedynej słusznej ligi.
@Niemamwiedzy: Ale co powoduje że jesteś w stanie fanatycznie uwielbiać jakiś klub z drugiego końca europy? - Emocje, wspomnienia, świadomy wybór. wystarczą same milw wspomnienia w tv żeby potem pisać w necie #!$%@?ć farseloniarzy i kłócić się jak nie wiem co? - Tego nie wiem, bo w tej wojence nie biorę udziału, nie rozumiem jej, nie propsuje. To była satyra co do formy. natomiast tresć wskazuje, że albo masz pewne
#rosja #wojna #ukraina Ale trzeba przyznać to, że nawet jak Rosją przegra ta wojnę, w co szczerze wątpię, to i tak prawdę mówiąc walczyła przeciwko całemu Arsenalowi NATO, a nie tylko jednemu krajowi ukrainie, co potwierdza tezę o tym, że jednak jest jedną z silniejszych armii świata..
Pytam, bo widzę tu na wykopie znowu jakaś wielka wojne real-barca i zastanawia mnie skąd ten fanatyzm?
Zwiazek z klubem z twojego miasta rozumiem bo stoi za tym coś więcej niż tylko kwestia czysto piłkarska- takie kibicowanie to przejaw lokalnego patriotyzmu i przywiązania do lokalnej społeczności (ja tak przynajmniej miałem i mam)
Ale o co chodzi z takim fanatycznym kibicowaniem Realowi czy Barcie, czemu ktoś to przeżywa, skoro nie ma praktycznie żadnego związku z Katalonia czy Kastylią?
Rozumiem, ogladac ulubiony klub zagraniczny, bo sam lubię Lazio i im jakoś tak kibicuje od lat, ale nie rozumiem tego fanatyzmu wobec zagranicznych klubow.
Jakie jest jego źródło? jakieś wspomnienie magiczne z dzieciństwa?
Może mi ktoś z takich fanatycznych kibiców klubu zagranicznego wyjaśnić?
#mecz
Nie chodzi mi o kibicowanie, bo sam mam sympatie (o czym zresta napisalem) co do klubow zagranicznych a o ten zaciekły fanatyzm jaki
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora
tak. To była satyra co do formy. natomiast tresć wskazuje, że albo masz pewne problemy z czytaniem albo jednorazowo dopadła Cie pomroczność jasna.
@Niemamwiedzy: nie no bez przesady, Pogoń Szczecin to co najwyżej w przypadku Zi3l0nk4 na drugim końcu Polski jest. ( ͡° ͜ʖ ͡°) To akurat koneser jedynej słusznej ligi.
wystarczą same milw wspomnienia w tv żeby potem pisać w necie #!$%@?ć farseloniarzy i kłócić się jak nie wiem co? - Tego nie wiem, bo w tej wojence nie biorę udziału, nie rozumiem jej, nie propsuje. To była satyra co do formy. natomiast tresć wskazuje, że albo masz pewne