Wpis z mikrobloga

@palao: 3 dzień robię zakwas, przechowuję go w piekarniku słoik 2.5 litra przykryty gazą.

Dokarmiałem go po 200g wody i mąki żytniej.

Zakwas pięknie wystartował, widać na nim bąbelki. Teraz minimalnie widać rozwarstwienie ale dodam najwyżej więcej mąki.

Mam też maszynę do pieczenie chleba i wcześniej w niej piekłem chleb, tyle że na drożdżach.

1) Jak i kiedy mogę upiec swój pierwszy chleb, zależało by mi na tym żeby był jak
  • Odpowiedz
1. jak podwaja objętość po kilku godzinach to piecz śmiało. Najwyżej słabo wyrośnie. wtedy spróbujesz za kilka dni.

2. ja trzymam w lodówce, karmię i do lodówy, tydzień wytrzymuje bez problemu

3. ja dokarmiam i mieszam. IMHO nie ma to znaczenia.

P.S.

zrób więcej zakwasu, włóż trochę do woreczka strunowego. zamknij, połóż na płasko i wyrównaj (ja tak ok 0,5 cm warstwę robię) i do zamrażarki. Będziesz miał backup jak się coś
  • Odpowiedz
@palao: No właśnie, co ma na celu wkładanie zakwasu do lodówki. Czytałem ze opóźnia fermentację. Ale co nam to daje. Jeśli np chcę co tydzień mieć chleb.
  • Odpowiedz
  • 0
Zalezy co ile karmisz. Ja moj karmie co 12 godzin jak stoi w pokoju. Jak stoi w lodowce to karmie.raz na tydzien
  • Odpowiedz