Wpis z mikrobloga

250 + 1 = 251

Tytuł: Olimp
Autor: Dan Simmons
Gatunek: SF
Ocena: ★★★★★★

Po całkiem niezłym pierwszym tomie, Simmons zauważalnie obniżył loty.

Co rzuca się od razu w oczy to wulgaryzmy. W poprzednim tomie się zdarzały, ale tutaj nastąpił nagły „rozkwit”. Klną wszyscy, bohaterowie, arystokratki, herosi, bogowie. Chociaż w przypadku Hefajstosa jakoś dziwnie to pasuje. Dalej, niewyobrażalna ilość deus ex machina. To z jakich opałów bohaterowie wychodzą obronną ręką i w jaki sposób, woła czasem o pomstę do nieba. No i niektóre wątki czyta się z… niesmakiem. To chyba dobre słowo. Momentami robi się też dziwacznie, gdy autor wprowadza nowe postaci, ale ich wątki nie zawsze były potraktowane z należytą uwagą lub były porzucane, a miały potencjał. Zdarzało mi się zastanawiać, czy to wszystko w ogóle do siebie pasuje.

Z plusów, dostajemy rozwiązanie kilku zagadek i tajemnic dotyczących bohaterów i tego kim właściwie są olimpijscy bogowie. Niektóre zwroty akcji oraz (od czasu do czasu) zwiększenie jej tempa też wpłynęło pozytywnie na powieść, bo dłużyzny tak jak w pierwszym tomie nadal występują, a ten liczy ponad 900 stron.

Pod koniec trochę za dużo chaosu i widać, że wątki są domykane na szybko. Sprawdziłem nawet, czy nie ma kolejnych tomów. Myślę, że jednak warto poznać zakończenie historii, jeśli kogoś wciągnął „Ilion”.

#bookmeter
kulfon_wulkanizator - 250 + 1 = 251

Tytuł: Olimp
Autor: Dan Simmons
Gatunek: SF
Ocen...

źródło: 1034469-352x500

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach