Wpis z mikrobloga

@januszdoe: Zależy jaka to aplikacja. Subskrybcja jest często jedynym racjonalnym rozwiązaniem na finansowanie czegoś. Pomyśl z punktu widzenia twórcy. Masz produkt który wymaga ciągłego wieloletniego rozwoju. Ktoś zapłacił raz i koniec. Jest określona liczba aplikacji które jesteś w stanie sprzedać, bo kto chciał to już kupił. Po jakimś czasie okazuje się że nie bardzo pojawiają się nowi klienci a usługę utrzymać trzeba, być może pracowników, obecni klienci zgłaszają poprawki itd. zaczynasz
@asdfghjkl: affinity sobie radzi i się rozwija mimo one time payment, emclient tak samo. Wymagają jedynie dodatkowej płatności przy większych aktualizacjach. Dojdziemy w końcu do takiego etapu gdzie to klientom nie będzie się opłacalo kupować kolejnych subskrypcji bo tu $5 tam $25 i w końcu robi się $300 miesiecznie
@januszdoe: Wymagają opłaty przy większych aktualizacjach. Czyli jednak nie jednorazowo ( ͡° ͜ʖ ͡°) aplikacja screencast ma podobny model niby jednorazowo a jednak nie. Doszło do takiej patologii że co roku wychodziła aktualizacja za którą trzeba było płacić pełną cenę i dodatkowo uzależniali ją od wersji MacOS więc jak nie kupiłeś nowej to stara przestawała działać wraz z aktualizacją systemu operacyjnego. Coroczne zmiany oczywiście nie uzasadniały dlaczego
Czyli jednak nie jednorazowo

@asdfghjkl: no jednorazowo, bo jeśli do aktualizacji cię nikt nie zmusza to nie musisz jej robić im za nią płacić.

Jeśli jednak twórca robi tak, że trzeba zaktualizować program bo ten nie będzie działał to jest model subskrypcyjny i totalnie #!$%@?ński ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@januszdoe: Rozwijają się bo cały czas przybywa nowych klientów. Więc są środki. Jak w piramidzie finansowej wszystko gra dopóki są nowi klienci. Nie będę zaskoczony jak za kilka lat pojawi się subskrybcja. Z takich ciekawostek to zobacz sobie przebieg aktualnej w miarę afery związanej z aplikacją Filmora. Afera dotyczy właśnie lifetime licence i tego co #!$%@? klientom ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@januszdoe: kolejny przykład. Plugin do Wordpress o nazwie Advanced Custom Fields. Jakoś 6, 7 lat temu. Pojawiła się ofertą lifetime bez limitu ilości stron. Kosztowała jakoś 150usd kupiłem ją ja i najpewniej masa innych osób. W połowie zeszłego roku dostałem email czy aby nie chce przejsc na model subskrybcyjny i ich wspomóc bo ledwo dają radę bo koszty rozwoju etc. Jakiś czas potem dostałem email z informacją że twórca sprzedał firmę
@januszdoe: Jeszcze jeden przykład mi się przypomniał. Kojarzysz pewnie nawigacje Sigic. Kilka lat temu zaoferowali dożywotnią licencje premium. Wszystkie mapy i premium ficzery. Jak myślisz co się stało po latach? Na dzień dzisiejszy wprowadzili coś co nazywają premium plus ( ͡° ͜ʖ ͡°) wszystkie nowe funkcjonalności są tam a premium jest takie jakie było lata temu xD premium plus oczywiście płatne dodatkowo w subskrybcji chyba nawet