Aktywne Wpisy
lysyzlombardu +80
Jak można chodzić w sandałach? Ja rozumiem małe dzieci, którym mama kupuje wszystkie ciuchy i w zasadzie wisi im w czym chodzą. Ale jak dorosły, samodzielnie myślący mężczyzna może sam z własnej woli ubrać sandały?
#modameska #ubierajsiezwykopem #buty
#modameska #ubierajsiezwykopem #buty
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Tytuł:
Dzieje dawnego Izraela
Autor:
Michael Grant
Gatunek:
historia
Ocena: ★★★★★★★★★★
ISBN:
8306021541
Tłumacz:
Jerzy Schwakopf
Wydawnictwo:
Państwowy Instytut Wydawniczy
Liczba stron:
355
"Dzieje dawnego Izraela" to kompleksowa praca, która obejmuje dzieje Izraela od niemalże prehistorii aż do 74 r. n.e. gdy kończyło się pierwsze powstanie żydowskie w Cesarstwie Rzymskim. Autor plastycznie i wnikliwie opisuje koleje losu Izraelitów, nie tylko polityczne, ale i mentalne. Za pomocą analizy Pięcioksięgu i pism proroków hebrajskich odmalowuje spojrzenie starożytnych Żydów na państwowość, świat pozagrobowy, stosunki z Jahwe oraz swoimi sąsiadami. Stara się również porównywać dzieła jednych proroków do drugich, a to wszystko na tle tego, co działo się z Izraelem na przestrzeni dziejów. Praca zasługuje na 10/10, sprawę ułatwia wiele map, spis władców Izraela i Judy oraz Aneks, gdzie wyjaśnione są dodatkowe interesujące kwestie, na przykład stosunek chrześcijan do Żydów i Żydów do chrześcijan czy chociażby opis hebrajskiej poezji miłosnej.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #izrael #zydzi #historiabookmeter
A jeśli nie, to może znasz jakąś książkę (nie szukaj, jeśli nie możesz rzucić tytułu z głowy!), gdzie czegoś takiego można się dowiedzieć?
Tylko ja edytowałem komentarz, bo mi się zero zgubiło i chodzi mi o czasy jeszcze dawniejsze. No nic, spróbuję tę Historię Żydów w starożytności znaleźć.