Wpis z mikrobloga

Hej Mirki,
Kontrola z PIPu przyczepiła się do tego że nie mam opracowanych zasad ruchu na placu przed warsztatem samochodowym. W zaleceniu po kontroli przyszło, że muszę wyznaczyć miejsca parkingowe, ustalić prędkość maksymalną, zaznaczyć zakazem postoju miejsce drogi ewakuacyjnej.

Nie miałem żadnych znaków na bramie wjazdowej i nie miałem wytyczonych sztywnych miejsc parkingowych. Jedyne co miałem na parkingu do tej pory to namalowaną kratę przed drzwiami do sklepu, bo akurat one otwierają się na zewnątrz i nie chciałem obić komuś auta. I tutaj rodzą się pytania do was:

1) Czy muszę kupować znaki i jeśli tak to jakie? Z tego co patrzę po konkurencyjnych warsztatach to nie mają znaku z ograniczeniem prędkości, rzadko mają oznaczenie parkingu znakiem P. Ewentualnie czasem jest znak "droga wewnętrzna" albo napis "parking tylko dla klientów firmy X".

2)Jaką prędkość ustalić? 10 czy 20? jakąś inną?

3)gdzie i jak mam wsadzić ten zakaz postoju na drodze ewakuacyjnej? myślałem, że ta kratka przed wejściem do sklepu powinna być wystarczająca. Drzwi do części warsztatowej, gdzie wjeżdżają auta, otwierają się do góry więc tam raczej tego problemu nie ma? Jak mam jeszcze inaczej oznakować tą drogę ewakuacyjną?

4) No i najważniejsze. Rozumiem, że czegokolwiek bym nie wymyślił z tym placem to muszę to jakoś udokumentować. Czy muszę komuś dać taką dokumentacje do zatwierdzenia/wglądu?

#jdg
  • 1