W kwietniu 2021 roku kupiłem 6letnie obligacje skarbu Państwa indeksowane inflacją. Warunki były takie: 1,5% przez pierwszy roku a potem inflacja+1,5% . Minęło 20 miesięcy i z ciekawości zerknąłem na rachunek. Informacja o oprocentowaniu jest taka: I okres: 1,5% II okres: 9,75% Jeśli I okres to pierwszy rok to II okres powinien się zacząć w kwietniu 2022. Wg danych GUS inflacja od kwietnia nie spadła poniżej 12,5% a w grudniu to juz 17,9%. Skąd więc im się wzięło 9,75%? Jedyne co przychodzi mi do głowy to że II okres w moim przypadku to tylko 8 miesięcy oszczędzania a 9,75% to oprocentowanie w skali roku. Jak to rozumieć?
@k2Marko: 2 okres zaczyna być indeksowany inflacją z miesiąca poprzedzajacego miesiąc, w którym zakupiles obligacje. W marcu oficjalnie znany odczyt inflacji jest z lutego, dlatego z tego właśnie miesiąca liczy sie inflacje plus 1.5%.
@k2Marko: Kwiecień 2021 - 1,5% Kwiecień 2022 - inflacja z lutego 22 podana oficjalnie w marcu (było 8,5%) + marża Kwiecień 2023 - wskoczy ci inflacja z lutego 23 + marża
@Gasto25 @Greggi @konto_do_rozdajo Ok, dzięki już wszystko rozumiem. Myślałem że oprocentowanie zmienia się co miesiąc wraz z inflacją a to 9,75 to jakaś średnia.
I okres: 1,5%
II okres: 9,75%
Jeśli I okres to pierwszy rok to II okres powinien się zacząć w kwietniu 2022. Wg danych GUS inflacja od kwietnia nie spadła poniżej 12,5% a w grudniu to juz 17,9%. Skąd więc im się wzięło 9,75%? Jedyne co przychodzi mi do głowy to że II okres w moim przypadku to tylko 8 miesięcy oszczędzania a 9,75% to oprocentowanie w skali roku. Jak to rozumieć?
#obligacje #inwestycje #oszukujo
Kwiecień 2021 - 1,5%
Kwiecień 2022 - inflacja z lutego 22 podana oficjalnie w marcu (było 8,5%) + marża
Kwiecień 2023 - wskoczy ci inflacja z lutego 23 + marża