Witam wszystkich. Mam taki pomysł aby zrobić instalację #offgrid dla małej serwerowni pobór prądu 1 do 1,5kW (gdy klima bardziej chłodzi) urządzenia pracują 24/7/365 miesięcznie pobierają około 800-900kWh.
Cel: Nr 1. Redukcja rachunków za energię o 50% lub więcej w cyklu rocznym. Nr 2. Podtrzymanie pracy serwerowni w przypadku braku prądu, to wychodzi samo z siebie ale system musi zostawić rezerwę energii w akumulatorach np 20%. W pewnym uproszczeniu można założyć że spełnienie tego celu spowoduje że nie będzie potrzeba kupowania baterii do siłowni w serwerowni.
Nr 3 to musi mieć sens ekonomiczny i powinno się zwrócić w ciągu następnych 6-8lat. Dla uproszczenia można założyć budżet 20-25tys zł
Moja wizja:
1.Inwerter off-grid W tym pomyśle to chyba najgorszy element który może zadecydować czy cały pomysł zostanie zrealizowany lub nie. Potrzebuję aby on działał mniej więcej tak: Gdy świeci słońce wytwarza prąd AC230V nadmiar kieruje do baterii Gdy światła jest za mało dobiera brakującą z baterii na końcu z sieci. W skrócie priorytet PV-BAT-SIEĆ idealnie gdyby zostawiał 20% w BAT gdy sieć działa Chodzi o to aby nie marnował energii, słońca często może mieć mniej niż jest potrzebne na wyjscie AC230 i gdy w panelach ma tylko np: 500W powinien dodać resztę z baterii lub ostatecznie niech ładuje baterie a wyjscie realizuje z sieci.
2. Baterie. Tutaj mam pomysł aby zbudować zestaw z ogniw LG E78 które można kupić za około 170zł brutto co daje około 500zł na 1kWh. Wstępnie myślę o magazynie około 15kWh Tak aby latem w dzień używać słońca i ładować BAT następnie zgromadzona energia powinna wystarczyć do następnego dnia.
3. Panele słoneczne myślę o instalacji w okolicy 4kW co powinno robić latem do 25kWh w dobry dzień i w teorii zapewnić zasilanie na jedną dobę.
Bardzo proszę o weryfikacje i wszelkie uwagi krytykę i co tylko o tym myślicie?
@hbmm skoro miesięcznie 800. To rocznie 12x800= 9600 A z instalacji 4 dostaniesz ok 4000 rocznie. To ani połowa tego co potrzebujesz już na starcie... = Akumulatory mają mały sens i ten projekt też.
@hbmm: czy masz już na tym przyłączu pv? Net-billing czy net metering? Wchodzą w grę dofinansowania z mój prąd? Słabym punktem w tym planie może okazać się falownik no name, może lepiej dać hybrydowego sofara 3,6? Jest droższy ze 2000 ale zyskujesz gwarancję 10 lat i opcję on-grida.
@3RRR: No faktycznie ale to wszystko do przemyślenia.
@slavkowsky: Aktualnie nie mam możliwości robienia żadnych operacji na umowie. Biorę prąd mam sublicznik i zwracam po aktualnej cenie 65gr G11. Po nowym roku są szacunki że będzie po 1,16zł więc trochę lipa. Mam nawet pomysł aby zrobić osobny przyłącz z taryfą G12W (podobno 63gr noc po nowym roku) i w nocy ładować magazyn a w ciągu dnia pobierać prąd
@Mateos2: a do huawei nie trzeba czasami dokupić drogiego backup boxa żeby działał jako offgrid? I nie wiem czy huawei obsługuje niededykowane magazyny energii bez komunikacji. O sofarze wiem nieco więcej dlatego polecam bo ma to wszystko w standardzie.
Nr 3 to musi mieć sens ekonomiczny i powinno się zwrócić w ciągu następnych 6-8lat.
@hbmm: zapomnij. Spadek wydajności do 60% po 3-4 latach. Nie znam nikogo komu zwróciła się fotowoltaika. Zarówno duże firmy jak i osoby prywatne które mają fotowoltaikę doskonale o tym wiedzą. Moja już się zwraca 5 rok i na razie musiałem wymienić falownik bo padł. Sprawność to poniżej 50% na wszystkich panelach (chyba, że słońca coraz
@Dabliuem: na domu mam PV juz trzeci rok spadku wydajności nie widzę w tym roku piorun strzelił w dach nic się nie stało, jeszcze 3lata i będzie zwrot.
Jak tam niebo nad Ukraina już czyste? F-16 wygrały wojnę? Nawet do linii frontu ich nie wyślą bo szybciej by spadały od Su-57 niż by zdążyli dostarczyć następne #ukraina #rosja
Witam wszystkich.
Mam taki pomysł aby zrobić instalację #offgrid dla małej serwerowni pobór prądu 1 do 1,5kW (gdy klima bardziej chłodzi) urządzenia pracują 24/7/365 miesięcznie pobierają około 800-900kWh.
Cel:
Nr 1. Redukcja rachunków za energię o 50% lub więcej w cyklu rocznym.
Nr 2. Podtrzymanie pracy serwerowni w przypadku braku prądu, to wychodzi samo z siebie ale system musi zostawić rezerwę energii w akumulatorach np 20%. W pewnym uproszczeniu można założyć że spełnienie tego celu spowoduje że nie będzie potrzeba kupowania baterii do siłowni w serwerowni.
Nr 3 to musi mieć sens ekonomiczny i powinno się zwrócić w ciągu następnych 6-8lat. Dla uproszczenia można założyć budżet 20-25tys zł
Moja wizja:
1.Inwerter off-grid
W tym pomyśle to chyba najgorszy element który może zadecydować czy cały pomysł zostanie zrealizowany lub nie. Potrzebuję aby on działał mniej więcej tak:
Gdy świeci słońce wytwarza prąd AC230V nadmiar kieruje do baterii
Gdy światła jest za mało dobiera brakującą z baterii na końcu z sieci.
W skrócie priorytet PV-BAT-SIEĆ idealnie gdyby zostawiał 20% w BAT gdy sieć działa
Chodzi o to aby nie marnował energii, słońca często może mieć mniej niż jest potrzebne na wyjscie AC230 i gdy w panelach ma tylko np: 500W powinien dodać resztę z baterii lub ostatecznie niech ładuje baterie a wyjscie realizuje z sieci.
Na allegro znalazłem coś takiego ale nie wiem czy to się może nadać:
https://allegro.pl/oferta/inwerter-off-grid-5-5kw-100a-11890347660?bi_s=ads&bi_m=showitem:active&bi_c=ZTAyMDkwMGQtMDI0ZC00MTgwLThkZjItZjdiNDA3YzZmN2JiAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=19717536-eab9-49ba-958b-094af3ebdd20
2. Baterie.
Tutaj mam pomysł aby zbudować zestaw z ogniw LG E78 które można kupić za około 170zł brutto co daje około 500zł na 1kWh. Wstępnie myślę o magazynie około 15kWh
Tak aby latem w dzień używać słońca i ładować BAT następnie zgromadzona energia powinna wystarczyć do następnego dnia.
3. Panele słoneczne myślę o instalacji w okolicy 4kW co powinno robić latem do 25kWh w dobry dzień i w teorii zapewnić zasilanie na jedną dobę.
Bardzo proszę o weryfikacje i wszelkie uwagi krytykę i co tylko o tym myślicie?
Słabym punktem w tym planie może okazać się falownik no name, może lepiej dać hybrydowego sofara 3,6? Jest droższy ze 2000 ale zyskujesz gwarancję 10 lat i opcję on-grida.
No faktycznie ale to wszystko do przemyślenia.
@slavkowsky:
Aktualnie nie mam możliwości robienia żadnych operacji na umowie. Biorę prąd mam sublicznik i zwracam po aktualnej cenie 65gr G11. Po nowym roku są szacunki że będzie po 1,16zł więc trochę lipa. Mam nawet pomysł aby zrobić osobny przyłącz z taryfą G12W (podobno 63gr noc po nowym roku) i w nocy ładować magazyn a w ciągu dnia pobierać prąd
@slavkowsky: to sofar wychodzi drożej niż Huawei. Wolałbym Huawei w takim przypadku
Baterie Huawei są w podobnej cenie jak inne wynalazki, ale za to dają 10 lat gwarancji od firmy która raczej nie zniknie z rynku.
Ogólnie Huawei to zamknięty system i byle czego nie podepniesz. Ale działa. Po prostu podpinasz i działa.
A do tego w tym systemie pokazuje się coraz więcej zabawek i możliwości.
@hbmm: zapomnij. Spadek wydajności do 60% po 3-4 latach. Nie znam nikogo komu zwróciła się fotowoltaika. Zarówno duże firmy jak i osoby prywatne które mają fotowoltaikę doskonale o tym wiedzą. Moja już się zwraca 5 rok i na razie musiałem wymienić falownik bo padł. Sprawność to poniżej 50% na wszystkich panelach (chyba, że słońca coraz