Wpis z mikrobloga

no kurde, powiem ze spodobalo mi sie
gram od wczoraj praktycznie bez przerwy
doskonale rozwineli formule, nie spodziewalem sie ze artreusem bedzie sie tak przyjemnie gralo (uniki w trakcie celowania sa super i nie przypominam sobie gry gdzie takie rzeczy moglismy robic strzelajac z luku, w np. HZD bylo to strasznie pokracznie zrobione)
gameplayowo przypomina mi troche V z dmc, trzymamy sie raczej z tylu zeby pod koniec wpasc posprzatac, gra sie nim o wiele latwiej niz kratosem ale nie mam z tym problemu, na GMGOW jego etapy beda mila odskocznia i odrobina wytchnienia po etapach z kratosem
odblokowalem kratosem juz wszystkie bronie, drzewka na wykonczeniu i czuje sie bardziej zagubiony niz na poczatku

widzialem chodzone mordobicia z wieksza iloscia skilli, mechanik etc. ale poki tutaj zadna nowa zabawka nie jest bezuzyteczna

fakt, jest sporo bardzo podobnych do siebie ale z inna bronia dzialaja troche inaczej, sa skuteczne na inne typy przeciwnikow itp.

ogolnie jak dla mnie sequel idealny poza kilkoma mankamentami ktore mam nadzieje poprawia po premierze
po pierwsze, nie da rady pomijac cutscenek(???) gra jest momentami strasznie przegadana i nie wyobrazam sobie ze przy kolejnym podejsciu nie bedzie mozna chociaz czesci z tego zeskipowac

mimo tego ze tlumaczenie tworcow dlaczego kamera jest tak blisko kratosa jest calkiem zgrabne bo chcieli zebysmy caly czas pilnowali naszych plecow, to przy takich opcjach dostepnosci, przydalby sie jakis slider zeby troche oddalic ta kamere, zmienic fov, chcialbym sprobowac tak zagrac
rozumiem ze na ps4 moze byc to troche trudne ale na ps5, czemu nie?

fabularnie tak jak zawsze, telenowela z bogami w roli glownej, momentami niezla cringowa, nie chce spoilerowac ale zachowania niektorych DOROSLYCH postaci sa strasznie dziecinne (chociaz moze taki byl zamiar?)
niektore rzeczy mi sie podobaly i chwycily troszke za serce, bo jest troche o przemijaniu, rodzicielstwie, rozpaczy po utracie rodzica, jak ktos juz wszedl w ten etap ze dziadkow conajwyzej moze odwiedziec na grobie to mysle ze gra moze sklonic go do kilku refleksji

to w jakim stanie wypuscili to na premiere godne pochwaly, gralem jakis czas bez day one patcha na 7 letniej konsoli i mam wrazenie ze gra chodzi lepiej niz czesc 1

niestety, przesiadka ps5 raczej koniecznia jak ktos chce sie na prawde dobrze bawic, 60 fps, niskie czasy ladowania (przez to zrezygnowalem z gmgow na ps4 bo wiekszosc czasu bym spedzil przy loadingach)

gry jeszcze nie przeszedlem wiec nie znam zakonczenia ale jesli to ma byc koniec GOWa w takim stylu to troche szkoda, fakt napchali tu tyle rzeczy ze nie wiem co by mogli wymyslic poza jeszcze wieksza iloscia postaci, lokacji, przeciwnikow etc. ale na prawde, dawno nie gralem w tak przyjemnie zrealizowana gre

znaczy sie przeszedlem w tym roku elden ringa ale obiektywnie to obskurny ciezko strawny wymysl poschizowanych japoncow
god of wara projektowali w taki sposob zeby kazda rzecz ktora sie tam dzieje sprawiala nam najwiecej frajdy, elden ring zupelnie na odwrot

a i jeszcze mocap tego wiewiora, straszna popisowa z ich strony ale pokazcie mi gre gdzie zrobione jest to lepiej

#gry #ps5 #ps4 #godofwar
  • 1
  • Odpowiedz